ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ από το 2017
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Αλλαγές έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το νέο έτος και ως εκ τούτου και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές. Αυτό στην πράξη σημαίνει νέα μείωση της τάξεως του 20% επί των τιμών της εφορίας.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν σε δύο δόσεις, με την πρώτη να αναμένεται άμεσα, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αυτή θα αφορά στη μείωση των αξιών σε τέσσερις δήμους της χώρας: Νέο Βουτζά, Φιλοθέη, Ψυχικό και Δελφούς. Η υποχρέωση αλλαγής των αντικειμενικών αξιών σε αυτούς τους τέσσερις δήμους, απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2017 να γίνει με βάση νέες χαμηλότερες αξίες σε σχέση με αυτές που εφαρμόστηκαν την 1/1/2016.

Από τις αλλαγές στους τέσσερις αυτούς δήμους, το υπουργείο θα πρέπει να «μετρήσει» και τις απώλειες που θα προκληθούν τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Οι υπόλοιπες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες βάσει του τεχνικού παραρτήματος του μνημονίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

ΕΝΦΙΑ

Σε δύο δόσεις αναμένονται και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για το 2017 αναμένονται οριακές παρεμβάσεις, καθώς οι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν το 2018. Ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 ευρώ παραμένει. Το σχέδιο προβλέπει τον μηδενισμό της επιβάρυνσης για όσους ιδιοκτήτες εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως και 9000 ευρώ.

Επιπλέον, μέσα στο 2017 θα εξεταστούν υποχρεωτικά και μια σειρά άλλων φόρων, όπως οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων. Είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στις αγοραπωλησίες, αλλά και σε μειώσεις του αφορολογήτου γονικών παροχών και δωρεών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ