ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν κατασχέσεις μικροοφειλετών ΙΚΑ-ΟΓΑ

Ξεκινούν κατασχέσεις μικροοφειλετών ΙΚΑ-ΟΓΑ
EUROKINISSI

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ΙΚΑ και ΟΓΑ προχωρούν σε άρση της προστασίας από κατασχέσεις για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά από 1.000 έως 3.500 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το σύνολο των χρεών που μεταβιβάζονται με αποφάσεις των διοικήσεων των δύο ταμείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεπερνά τα 2,5 δισ., με τα 2,2 δισ. να προέρχονται από το ΙΚΑ και τα 300 εκατ. από τον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΙΚΑ, η οποία ελήφθη την 1η Δεκεμβρίου, οι οφειλέτες θα λαμβάνουν αρχικά τα σχετικά ειδοποιητήρια και αν δεν κάνουν ρύθμιση μέσα σε 15 μέρες, θα ξεκινά η διαδικασία κατάσχεσης και μπλοκαρίσματος λογαριασμών από το ΚΕΑΟ.

Επιπλέον, το ΙΚΑ, με εγκύκλιο στο εξής θα μπορεί να «κατάσχει» τα οφειλόμενα ποσά που του οφείλουν οι πωλητές κατά τη μεταβίβαση ακινήτου ακόμα και αν οι οφειλέτες του είναι συνεπέστατοι σε ρύθμιση χρεών.

Οι αποφάσεις των δύο ταμείων ελήφθησαν μετά από ερώτημα του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου ενόψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική - βάσει Μνημονίου - μεταφορά όλων των χρεών των ταμείων στο ΚΕΑΟ από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ