ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιμένοντας το «ερωτηματολόγιο» των Θεσμών

Περιμένοντας το «ερωτηματολόγιο» των Θεσμών

Στις αλλεπάλληλες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της Γερμανίας για τη «δήλωση μετανοίας» της ελληνικής κυβέρνησης προσκρούει το «ξεπάγωμα» των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος.

Το περιεχόμενο της δήλωσης - επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών -που αποτελεί πλέον το νέο αντικείμενο διαπραγμάτευσης- θα πρέπει να αποδειχθεί ικανό να κάμψει τις ενστάσεις της Γερμανίας ώστε να δώσει την έγκρισή της για την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος.

Η επιστολή Τσακαλώτου αρχικά επρόκειτο να σταλεί χθες. Δεν αναμένεται να αποσταλεί σήμερα. Σήμερα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών το «ερωτηματολόγιο» από τον ESM επί του οποίου θα πρέπει να απαντήσουν και να δεσμευθούν και το οποίο θα αποτελέσει τον κορμό της επιστολής Τσακαλώτου. Το ερωτηματολόγιο θα συνταχθεί «σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει στις ανησυχίες των θεσμών μόνο όταν εκείνοι γραπτώς την ενημερώσουν τι ακριβώς ζητούν να τους πει, υπαινισσόμενος ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρχει ένα πήγαινε-έλα επιστολών που προκαλεί και καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση διασαφηνίζει ότι τα μέτρα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, παράλληλα, όμως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του αφήνουν να εννοηθεί πώς κάθε φορά που η κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει βοηθήματα ή να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα θα το κάνει από την στιγμή που δεν θα παραβιάζεται η συμφωνία και δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πάντως η κυβέρνηση «ξορκίζει» τις πληροφορίες ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να συνδέσει την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «σύντομα θα δοθεί λύση η οποία θα ξεκλειδώσει τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η εφαρμογή των οποίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σε κάθε περίπτωση αντί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σκληρά για ένα θέμα που θεωρητικά είχε κλείσει από το Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ