ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες υποδοχής προσφύγων προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες υποδοχής προσφύγων προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέμβαση εν όψει της συνόδου της G20 για το προσφυγικό στην Τουρκία έκανε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας να «επαινεθούν» στην πράξη οι χώρες που υποδέχονται προσφυγές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το κύμα των προσφύγων κατά τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες και αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει πως καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων από μόνη της και πως χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις.

Όπως ανέφερε, πολλές από τις χώρες που γειτνιάζουν με τις ζώνες συγκρούσεων, έχουν έλθει στα όρια τους στο να απορροφούν πρόσφυγες και θα απαιτηθεί να λάβουν περισσότερους οικονομικούς πόρους.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της. Με την υποστήριξη του ΔΝΤ, για παράδειγμα, η Ιορδανία ήταν σε θέση να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας μια αναφορά που για κάποιους διασταλτικά ερμηνεύεται ως παρότρυνση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα.

Πάντως, στο σχετικό άρθρο της στο blog του ΔΝΤ η ίδια δεν κάνει ονομαστική αναφορά στη χώρα μας, αλλά τονίζει πως οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα στην υποδοχή εκτοπισμένων πρέπει να επαινεθούν.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως οι μετανάστες μπορούν να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό μιας χώρας, τις επενδύσεις και να τονώσουν την ανάπτυξη και επικαλέσθηκε προκαταρκτικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ που δείχνουν πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ΕΕ.

«Η μετανάστευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη γήρανση του πληθυσμού σε μια σειρά από προηγμένες χώρες. Μεσοπρόθεσμα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις συντάξεις και στις δαπάνες για την υγεία, ενώ στο εγγύς μέλλον η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση τείνει να είναι σχετικά μικρή», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ