ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φορολογική διοίκηση θα διενεργήσει 23.300 ελέγχους το 2017

Η φορολογική διοίκηση θα διενεργήσει 23.300 ελέγχους το 2017
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Μπαράζ ελέγχων σχεδιάζει για το 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο των κατασταλτικών δράσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή εφέτος θα διενεργηθούν 3.500 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 19.800 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και τις εφορίες.

Μάλιστα, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν το 60% θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας (2012-2016).

Στις κατασταλτικές δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που έχει δρομολογήσει η φορολογική διοίκηση ήδη από το 2016 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η διενέργεια ελέγχων των πιο πρόσφατων χρήσεων (2011 και μετά), με μεγαλύτερη αναμενόμενη εισπραξιμότητα.
  • Καθορισμός κλαδικών δεικτών και θέσπιση νέων, εξειδικευμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου (πχ. επιχειρήσεων που διενεργούν διασυνοριακές ενδοομιλικές συναλλαγές, παραγραφόμενων υποθέσεων κλπ.), με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος ανάλυσης κινδύνου για στόχευση υποθέσεων ελέγχου.
  • Εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Εντοπισμός ακινήτων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό και αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων.
  • Διενέργεια ελέγχων υποθέσεων εμβασμάτων, λιστών, προσώπων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.
  • Διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων και ειδικών ερευνών απάτης στο Φ.Π.Α. από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ