ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση επιμένει πως θα λάβει δόση χωρίς να κλείσει την αξιολόγηση

Η κυβέρνηση επιμένει πως θα λάβει δόση χωρίς να κλείσει την αξιολόγηση
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Επιμένουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών να αποσυνδέουν την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους με τη δεύτερη αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι πηγές των δανειστών αποσαφηνίζουν σε όλους του τόνους πως αυτό δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι σε πληροφορίες που μετέδωσε το CNN Greece το πρωί, υποστήριξαν σε άτυπη ενημέρωσή τους πως «απέχουν από την πραγματικότητα» δημοσιεύματα τα οποία εξακολουθούν να συνδέουν την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ με την δεύτερη αξιολόγηση.

«Μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και θα επιτευχθεί ξανά στο τέλος Φεβρουαρίου 2017. Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο 2017 η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες», ανέφεραν σχετικά οι εν λόγω κύκλοι.

Μάλιστα, με διάθεση σαρκασμού προσέθεσαν «πως εάν υπήρχε κάποια αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, οι θεσμοί θα ενημέρωναν την κυβέρνηση και όχι επιλεγμένους δημοσιογράφους».

Δεδομένου ότι το CNN Greece ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, επαναλαμβάνουμε πως πηγές της ζώνης του ευρώ που μας ενημέρωσαν για το εν λόγω ζήτημα αποσαφήνισαν ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αποσαφήνισαν σχετικά: «Δεν υπάρχει προς εκταμίευση επιπλέον ποσό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να υπάρξει θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις και το συμβούλιο διευθυντών του ESM να αποφασίσει να χορηγήσει τη νέα δόση ακολουθώντας την συνήθη διαδικασία. Αυτή η απόφαση συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ