ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Με πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα

ΔΝΤ: Με πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα

Στην αποσαφήνιση ότι εάν επιλεγεί μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συντάσσει το ΔΝΤ θα είναι «περιεκτική» και θα λαμβάνει υπόψη όλες τις πρόσφατες εξελίξεις.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου ο Ράις δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για την Ελλάδα. Αφού πρώτα επανέλαβε πως το ΔΝΤ είναι πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα.

Επίσης είπε πως ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για το πότε θα συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αφενός η έκθεση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και η οποία θα εμπεριέχει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφετέρου η έκθεση που αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016 (Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

«Δεν έχω ημέρα για το πότε θα γίνει η συζήτηση. Θα είναι τις επόμενες εβδομάδες» , είπε το στέλεχος του ΔΝΤ και προσέθεσε πως ο όγκος των εγγράφων που πρέπει να προετοιμαστούν για να συζητηθούν στο Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλος και ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος.

Ερωτηθείς για το εάν στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα ληφθούν υπόψη και τα πρόσφατα μέτρα για την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους απάντησε μάλλον καταφατικά. «Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι περιεκτική. Θα λάβει υπόψη όλες τις εξελίξεις», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσίευμα που μιλούν για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018 ο Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρέπεμψε εκ νέου στο blog του Πόουλ Τόσμεν για το θέμα.

«Θεωρούμε πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ θα είναι ρεαλιστικό και η προτιμητέα προσέγγιση. Με αυτό το σενάριο δεν βλέπουμε την ανάγκη για νέα μέτρα σε αυτό το σημείο», είπε και προσέθεσε: «Εάν επιλεγεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα».

Στο ίδιο πλαίσιο ερωτηθείς για το εάν παρά τις καθυστερήσεις και διαφωνίες εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αυτό είναι ακόμη πιθανόν.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος και εάν υπάρχει μια ημερομηνία που να αποτελεί το καταληκτικό ορόσημο της αξιολόγησης διότι πέραν αυτής θα υπάρξει θέμα χρηματοδότησης της οικονομίας ο Ράις ήταν σαφής: «Δεν έχω στο μυαλό μου μια ημερομηνία που να αποτελεί καταληκτικό ορόσημο. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης», είπε.

Ο ίδιος απεκάλυψε πως μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς το ΔΝΤ παρέχει από τις 16 Ιανουαρίου τεχνική υποστήριξη στις δύο κοινότητες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ