ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Απόσχιση με ενέχυρο μελλοντικά έσοδα της ΔΕΗ

ΑΔΜΗΕ: Απόσχιση με ενέχυρο μελλοντικά έσοδα της ΔΕΗ

Δίχως να εισπράξει κάποιου είδους αντάλλαγμα η ΔΕΗ εκχωρεί τελικά το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Ενεχυριάζει μάλιστα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ποσοστό έως και 60%-70% από τωρινά και μελλοντικά έσοδα συμβάσεων εταιρικών πελατών της, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το μόνο θετικό για τη ΔΕΗ είναι ότι επιχειρείται ένα μέρος των εγγυήσεων, για το υπόλοιπο 30%-40% του παραπάνω ποσού, να επιμεριστεί στην Εταιρεία Συμμετοχών η οποία και θα ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που ενέκρινε τη δεύτερη φάση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, με τη δημιουργία της Εταιρείας Συμμετοχών η οποία αποκτά το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Τα παραπάνω έγιναν προκειμένου να άρουν τα πιστωτικά ιδρύματα τις αμφιβολίες τους για τη δυνατότητά της να συνεχίσει η ΔΕΗ να εξυπηρετεί ομαλά τις υποχρεώσεις τού κοινοπρακτικού δανείου που της έχουν χορηγήσει. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ΔΕΗ παρουσιάσει αδυναμία στην αποπληρωμή του δανείου, έσοδα γύρω στα 200 εκατ. ευρώ από συμβάσεις με εταιρικούς πελάτες της θα περάσουν κατευθείαν στις τράπεζες, στερώντας από την επιχείρηση πολύτιμη ρευστότητα.

Στη νέα επιστολή τους, που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι τέσσερις τράπεζες αφενός εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, αφετέρου αφήνουν ανοικτό να εξετάσουν τη χορήγηση νέου κοινοπρακτικού δανείου «με εξασφάλιση την ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ, έναντι εταιρικών πελατών της, καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ