ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός 2017: Ο λαϊκισμός απειλεί την παγκόσμια ευημερία

Νταβός 2017: Ο λαϊκισμός απειλεί την παγκόσμια ευημερία
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ REUTERS/Ruben Sprich

Ο «λαϊκισμός» βρίσκεται εφέτος στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναδεικνύεται σε κεντρική φυσιογνωμία του Φόρουμ εάν και δεν μετέχει στις εργασίες του.

Το εφετινό Φόρουμ είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές ελίτ καλούνται να «απολογηθούν» για το γεγονός ότι πρακτικές των προηγούμενων χρόνων τροφοδότησαν την εισοδηματική ανισότητα και συρρίκνωσαν την μεσαία τάξη. Στις δύο αυτές βασικές αιτίες αποδίδεται από τους μετέχοντες στο Φόρουμ , αλλά και στους παρατηρητές των εργασιών του, η έκρηξη λαϊκισμού που ακολούθησε της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2009 και η οποία κορυφώθηκε με το Brexit και με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το βασικό συμπέρασμα του Φόρουμ είναι πως ο λαϊκισμός δεν αποτελεί βάση για μια βιώσιμη παγκόσμια ευημερία. «Η άνοδος του λαϊκισμού σε όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι τώρα πιο σημαντική από ότι οι κεντρικές τράπεζες για τους παγκόσμιους δρώντες στην αγορά», δήλωσε σήμερα σε πάνελ του Νταβός ο Ρέι Ντάλιο, ο ιδρυτής και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge funds στον κόσμο με περίπου 150 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Από το ίδιο πάνελ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2013 για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν από την εισοδηματική ανισότητα. «Με χαμηλότερη ανάπτυξη, περισσότερη ανισότητα και πολύ λιγότερη διαφάνεια, πιστεύω ότι έχετε τα καλά συστατικά αυτού που ορίζεται πλέον ως κρίση της μεσαίας τάξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανέφερε.

O Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών μιλώντας στην ίδια συζήτηση εστίασε στην ανάγκη οι ελίτ να ανακτήσουν τον έλεγχο της πολιτικής αφήγησης απομονώνοντας των λαϊκισμό. «Ευρύτερος στόχος μας πρέπει να είναι να κάνουμε την Αμερική περισσότερη από ποτέ. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να την καταστήσουμε και πάλι μεγάλη», τόνισε σχετικά αφήνοντας έτσι εμμέσως αιχμές κατά του προέδρου Τραμπ. Στην βάση αυτή εστίασε στην ανάγκη δημόσιων επενδύσεων σε κατάλληλη κλίμακα και ειδικά στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Πάντως, από τις εργασίες του Φόρουμ προκύπτει πως στην Ευρώπη ο λαϊκισμός φαίνεται πιο ανθεκτικός, καθώς η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι «κουρασμένη» από την κρίση δημόσιου χρέους και οι προϋπολογισμοί παραμένουν περιοριστικοί. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν είπε στο ίδιο πάνελ πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει μια μεγάλη πρόκληση στους φορείς χάραξης πολιτικής. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί του παρόντος,δεν υπάρχει στην ΕΕ αντιπρόταση στον λαϊκισμό.« Δεν έχουμε ένα όραμα στην Ευρώπη, που να αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα. Συγγνώμη εάν είμαι απαισιόδοξος, αλλά αυτή είναι η περίπτωση», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ