ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδημητρίου: Η διαπραγμάτευση για το αφορολόγητο συνεχίζεται

Παπαδημητρίου: Η διαπραγμάτευση για το αφορολόγητο συνεχίζεται

Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομίας με αφορμή τις αντιδράσεις από τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο δημαρχιακό μέγαρο Τρικάλων, σύμφωνα με την οποία «το αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου. Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018».

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εντάξει τη μείωση του αφορολογήτου μεταξύ των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2018 στο πλαίσιο της πρότασής του για έναν ενισχυμένο κόφτη εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η σχετική πρόταση θα παρουσιαστεί στους ομολόγους του ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στις 26 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί και επομένως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου, αλλά αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο για μια σειρά ετών μετά το 2018. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», είπε χθες σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για ένα περίγραμμα μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ενισχυμένου κόφτη, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι «είναι απίθανο να χρειαστούν».

Ωστόσο, το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει πεισθεί ακόμη για την αποτελεσματικότητα του κόφτη και είναι πιθανό να επιμείνει στη νομοθέτηση των μέτρων που θεωρεί σωστά από τώρα. Κάτι που ίσως φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση καθώς θέλει πάση θυσία να κλείσει την αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ