ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βολές από το Πεκίνο κατά των ΗΠΑ για τον προστατευτισμό

Βολές από το Πεκίνο κατά των ΗΠΑ για τον προστατευτισμό

Η Κίνα είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά εάν χώρες της Δύσης και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ρόλο αυτό που κατείχαν παραδοσιακά έως σήμερα, σύμφωνα με κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη.

«Εάν είναι απαραίτητο να διαδραματίσει η Κίνα τον ρόλο του ηγέτη, τότε η Κίνα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτή» ήταν τα λόγια του Ζανγκ Γιουν, που είναι επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας για οικονομικές υποθέσεις. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μικρό αριθμό ξένων ανταποκριτών στο Πεκίνο σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Οι νέες αυτές ανακοινώσεις του Ζανγκ μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού πριν από λίγες μόνο ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπερασπίστηκε από το Νταβός την παγκοσμιοποίηση. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι το να στρέφεται κανείς προς τον προστατευτισμό είναι σαν να κλειδώνεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πρόκειται για σαφή μηνύματα που στέλνει το Πεκίνο κυρίως προς τις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ που υπερασπίστηκε τον προστατευτισμό.

«Εάν ο κόσμος θέλει να πει ότι η Κίνα ανέλαβε ηγετικό ρόλο, δεν είναι επειδή ξαφνικά η Κίνα αποφάσισε να παρουσιαστεί ως ηγέτης. Είναι επειδή οι αρχικοί ηγέτες ξαφνικά έκαναν πίσω και έσπρωξαν μπροστά την Κίνα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζανγκ, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι εάν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος, τότε δεν θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Αμερικής, αφού με τον τρόπο αυτό θα δυσκολευτεί πολύ ο Τραμπ για να πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει.

Ο Ζανγκ ανέφερε ακόμη ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Επίσης αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία ύψους 3 τρισ. δολαρίων για να κατασκευαστεί ένας νέος Δρόμος του Μεταξιού από την Ανατολή έως τη Δύση της Ασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κίνας να αυξηθεί η συνεργασία σε θέματα εμπορίου με άλλες χώρες της περιοχής αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ