ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ - Έρχεται νέος φόρος σε όλη την περιουσία

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ - Έρχεται νέος φόρος σε όλη την περιουσία
Eurokinissi

Την αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) από ένα γενικευμένο «φόρο κατοχής περιουσίας» ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό προβλέπει σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα Ι.Χ αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα υποστηριχθεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει τη πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”.

Στόχος της επιβολής του νέου φόρου θα είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς και με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από το 2018 οι αξίες όλων των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε φυσικού προσώπου θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Από τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (έγγαμος, άγαμος με ή χωρίς προστατευόμενα

Έτσι στον νέο φόρο θα υπολογίζονται:

Κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, λοιπές εδαφικές εκτάσεις, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, κινητά αντικειμενικής αξίας, συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

Για τον υπολογισμό του νέου φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες σε ό,τι αφορά στα ακίνητα και οι τιμές αγοράς σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι από τον νέο φόρο θα εξαιρεθούν οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ