ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότατος ο Ντράγκι με τη Γερμανία – Το μήνυμα στην Ελλάδα

Αυστηρότατος ο Ντράγκι με τη Γερμανία – Το μήνυμα στην Ελλάδα
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Francois Lenoir

Κριτική στις πολιτικές που ακολουθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και αυτή τη φορά στο στόχαστρό του βρέθηκε ως συνήθως η Γερμανία και πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως υπέρχμαχος της λιτότητας και των σκληρών μεταρρυθίσεων στην ευρωζώνη. 

Σε μια τοποθέτησή του, που ερμηνεύτηκε ως μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους ευρωπαίους πολιτικούς για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι τόνισε ότι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης είναι πολιτική και πως μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ωφελούσε πραγματικά καμία χώρα, στέλνοντας έτσι ενδεχομένως και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και σε όσους μιλούν για Grexit.

«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντράγκι σε ομιλία του στη Λιουμπλιάνα με αφορμή τον εορτασμό της 10ης επετείου από την είσοδο της Σλοβενίας στο ευρώ.

«Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι. «Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε. «Το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες στις κυβερνήσεις.

Η σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και οι φόβοι όσον αφορά στη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνική αλλαγή προσκόπτουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, για τον οποίο αυτή η διαδικασία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.

Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης διαπίστωσε εξάλλου επιβράδυνση της διαδικασίας εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων· χαλαρότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης· ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη· και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νομίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ