ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το χαράτσι του ΕΦΚΑ

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το χαράτσι του ΕΦΚΑ

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα οποία θα περιλαμβάνουν το «χαράτσι» με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν οι 1,7 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Σήμερα εκτός απροόπτου θα τεθεί σε λειτουργία από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους με τον κωδικό τους στο Taxis και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Θα ακολουθήσει αποστολή των ειδοποιητηρίων με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που προδικάζει ότι θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία πληρωμής που έχει οριστεί η 28η Φεβρουαρίου.

Οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία καθορίστηκαν με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Τα ειδοποιητήρια αφορούν όχι μόνο στις εισφορές Ιανουαρίου, που πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και αυτές του Φεβρουαρίου με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την 31η Μαρτίου 2017.

Τα ειδοποιητήρια δεν περιλαμβάνουν εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά, πιθανότατα το επόμενο δίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών, δηλαδή όταν ο οφειλέτης καταβάλλει μόνο ένα τμήμα της μηνιαίας οφειλής, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα επιβάλλονται μόνο στο ποσό που υπολείπεται κάθε φορά.

Ο επιδιωκόμενος στόχος, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση της ασφάλισης και άρα η υποχρέωση πληρωμής εισφορών με το νέο καθεστώς για το 2017 γεννάται εφόσον υπάρχει ενεργό μπλοκάκι ή ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2017 και μετά. Κατά συνέπεια, όσοι σήμερα δεν είναι ενεργοί δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ