ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψίχουλα εισπράττει η εφορία από τους ελάχιστους πλειστηριασμούς ακινήτων

Ψίχουλα εισπράττει η εφορία από τους ελάχιστους πλειστηριασμούς ακινήτων

Πενιχρά ήταν τα εισπρακτικά αποτελέσματα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων φοροοφειλετών που διενήργησε το 2016 το υπουργείο Οικονομικών, ενώ πιο αποδοτική εισπρακτικά ήταν η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου το 2016 το πλήθος των κατασχέσεων καταθέσεων για οφειλές προς την εφορία ανήλθε στις 188.363 και το συνολικό ποσό που κατασχέθηκε ήταν 124,4 εκατ. ευρώ. Οι κατασχέσεις αφορούσαν σε 180.226 διαφορετικά ΑΦΜ.

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης εντός του 2016 πραγματοποιήθηκαν 11 πλειστηριασμοί ακινήτων και αναλυτικά 8 στο Νομό Αττικής και 3 στο Νομό Πέλλης.

Η συνολική αξία των ακινήτων που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό εντός του 2016 ανήλθε σε 8,46 εκατ. ευρώ. Η συνολική οφειλή, για την οποία πραγματοποιήθηκαν οι παραπάνω πλειστηριασμοί, ανέρχεται σε 42,7 εκατ. ευρώ.

Τέσσερις εκ των ανωτέρω πλειστηριασμών αφορούσαν σε πρώτες κατοικίες (και οι τέσσερις πραγματοποιήθηκαν εντός Αττικής). Σε τρεις εκ των προαναφερθεισών τεσσάρων περιπτώσεων ,τα ακίνητα για τα οποία διενεργήθηκε πλειστηριασμός αποτελούσαν κύρια κατοικία , αλλά όχι και το μοναδικό εμπράγματο δικαίωμα του οφειλέτη επί ακινήτου.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2017 δεν έχει δρομολογηθεί κανένας πλειστηριασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ