ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάλοχ: Μόνη της η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ

Μάλοχ: Μόνη της η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ
TWITTER/gdeinvestirati

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα φύγει μόνη της από το ευρώ διατύπωσε ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, εκλεκτός του Τραμπ, Τεντ Μάλοχ.

Μιλώντας στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΙ απάντησε για το αν πιστεύει πως η Ευρώπη θα διαλυθεί αλλά και για το αν η Αμερική σκοπεύει να αλλάξει στάση προς την Ευρώπη, μετά την εκλογή Τραμπ.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ευρωζώνη, ο Μάλοχ απαντά πως ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος αποφάσεων.

«Το εάν η ευρωζώνη θα επιβιώσει, νομίζω αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Είχαμε την έξοδο της Βρετανίας, θα γίνουν εκλογές σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οπότε το εάν θα αντέξει η Ευρωζώνη είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στην επόμενη χρονιά, ή στον επόμενο ενάμισι χρόνο»

Ως προς την Ελλάδα, ο υποψήφιος πρεσβευτής, θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χείλος του γκρεμού και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το Ευρώ».

«Το ενδιαφέρον στοιχείο αφορά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι ξανά στο χείλος του γκρεμού. Είναι σαν να έχουμε ξαναδεί το έργο. Σαν να μην τελειώνει ποτέ. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά, πρέπει να πω, οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το Ευρώ»

Ο Τεντ Μάλοχ επιβεβαιώνει μάλιστα και την διαφοροποίηση της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με την Ευρώπη. Θυμίζει άλλωστε ότι και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ του Brexit.

«Υπό την διακυβέρνηση του Τραμπ, θα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές συμπεριφορές απέναντι σε πολυμερείς θεσμούς και ειδικά σε υπερεθνικούς Οργανισμούς. Επομένως, η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οπωσδήποτε θα είναι διαφορετική. Προφανώς, ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, προτίμησε το Brexit, επομένως δεν υπονοεί ότι είναι σωστό ή ότι το ίδιο ισχύει για όλα. Θα θέλαμε να δούμε όσο το δυνατό περισσότερα κράτη στην Ευρώπη να παίρνουν δημοκρατικές αποφάσεις για τα ίδια».

Ο Μάλοχ, θυμίζει μάλιστα ένα παλιότερο τουίτ του νέου Πλανητάρχη σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ενήμερος για τα εσωτερικά της χώρας μας, διαπιστώνει ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες θεωρούν πως ήταν λάθος εξαρχής η ένταξη στο ευρώ.

«Δεν είναι κάτι που έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ ή με το υπουργείο Εξωτερικών ή με κάποιον άλλο από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα θυμίσω στους τηλεθεατές σας, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, πριν από περίπου έναν χρόνο, τουίταρε και το παραθέτω, ότι «οι Έλληνες χάνουν τον χρόνο τους στην Ευρωζώνη. Επομένως, το έχετε απευθείας από τον ίδιο, δεν χρειάζεστε μεσάζοντα.

Προσωπικά, πιστεύω ότι είχε δίκιο. Θα έλεγα επίσης ότι αυτό πιθανόν να έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από 4 χρόνια, ειλικρινά, και ίσως να ήταν ευκολότερο ή πιο απλό να γίνει. Επίσης, κοιτάζω τις δημοσκοπήσεις και στην Ελλάδα βλέπω με σχετική έκπληξη ότι τώρα η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση λέει ότι ήταν λάθος από την πρώτη στιγμή η ένταξη στο Ευρώ. Τώρα δεν μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, αλλά το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής;"

Η απάντηση Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Προέδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαντά:

«Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος μέσα στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη: Δεν δεχόμαστε έναν Πρέσβη από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αμφισβητεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βασικό μας όχημα, το ευρώ. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι απλά μια προβοκάτσια»

«Είμαστε πολύ πιο δυνατοί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον εάν μείνουμε ενωμένοι ως Ευρωπαίοι. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Και έχοντας την οικονομική πίεση των Αμερικανών από τη μια πλευρά, αλλά και την στρατιωτική πίεση και την επίδειξη δύναμης του Πούτιν από την άλλη, αλλά και τα προβλήματα που προέρχονται από την Τουρκία είναι προφανές για τον καθένα: Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν μείνουμε μαζί, εάν είμαστε ενωμένοι και αν λύσουμε τα προβλήματα μας εσωτερικά. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε, για αυτό ας το συνεχίσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ