ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανανέωση της θητείας του Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει ο Σόιμπλε

Ανανέωση της θητείας του Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει ο Σόιμπλε

Μια νέα πενταετή θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ στην θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλαβε τα καθήκοντα του στον ESM τον Οκτώβριο του 2012. Η θητεία του λήγει στις 7 Οκτωβρίου και ο ίδιος έχει δείξει πως είναι διατεθειμένος να συνεχίσει.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ γεννήθηκε το 1950 στο Λούμπεκ, λίγο έξω από το Αμβούργο, και θεωρείται ένα ιδιότυπο γερμανικό προϊόν. Ιδιότυπο υπό την έννοια ότι εδώ και τριάντα επτά χρόνια κινείται με άνεση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Κάτι που στη Γερμανία δεν συνηθίζεται.

Γιος ξυλουργού που εξελέγη βουλευτής τη δεκαετία του 1960 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο κ. Ρέγκλινγκ σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στη συνέχεια στο φημισμένο για το τμήμα των ελληνιστικών σπουδών του Πανεπιστήμιο του Ρέγκεμπουργκ, στη Βαυαρία. Σε ηλικία είκοσι πέντε ετών φεύγει για την Ουάσιγκτον όπου προσλαμβάνεται στο ΔΝΤ.

Το 1980 το εγκαταλείπει και έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Ενωση Ιδιωτικών Τραπεζών της Γερμανίας, προσλαμβάνεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το 1985 εγκαταλείπει τη Βόννη, επιστρέφει στο ΔΝΤ και αναλαμβάνει, με έδρα την Τζακάρτα, την αναδιάρθρωση των χρεών αφρικανικών και ασιατικών κρατών.

Πέντε χρόνια αργότερα ο βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ τον καλεί να επιστρέψει στη Γερμανία όπου κατά βάση ασχολείται με δύο θέματα: την αντιμετώπιση του οικονομικού κόστους της επανένωσης της Γερμανίας (σ.σ. ίσως και τη μετακύλιση ενός τμήματός του στις πλάτες των άλλων Ευρωπαίων) και τη συγγραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σε συνεργασία με τους Χανς Τιτμέγερ και Χορστ Κέλερ. Υπ’ αυτήν την έννοια ο Κλάους Ρέγκλινγκ μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους πατέρες του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ