ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διπλό διακόπτη» μέτρων εξετάζουν κυβέρνηση και θεσμοί

«Διπλό διακόπτη» μέτρων εξετάζουν κυβέρνηση και θεσμοί

Μια συμφωνία που θα προβλέπει ένα «διπλό διακόπτη» προληπτικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων, επεξεργάζονται κυβέρνηση και θεσμοί

Σχηματικά εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018, ο διακόπτης αυτόματα θα γυρνά στην ένδειξη «λιτότητα» και θα εφαρμόζονται αυτόματα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος για το πλεόνασμα πιαστεί, ο διακόπτης αυτόματα θα γυρίσει στην ένδειξη «ανάπτυξη» και θα υλοποιηθούν αναπτυξιακά μέτρα μείωσης φόρων και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ύψους συνδεδεμένου με την υπεραπόδοση έναντι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η υπεραπόδοση έναντι των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα μοιράζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Το σχήμα αυτό δείχνει βεβαίως πως ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτροπείας.

Για να θεσπιστεί ο«διπλός διακόπτης» προληπτικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων και να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί μείωση αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία ισοδυναμεί με μειώσεις των καταβαλλόμενων αποδοχών των συνταξιούχων κατά 30%, και άμεση εφαρμογή του σκληρού πακέτου μέτρων στα εργασιακά με αύξηση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Από την πλευρά τους οι δανειστές θα περιγράψουν τα αναπτυξιακά μέτρα που θα σχετίζονται με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, θα δείξουν ποιες υποχωρήσεις μπορούν να κάνουν στο μέτωπο των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένοι στο ζήτημα του χρέους.

Χθες το βράδυ κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ