ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου εναντίον ΟΠΕΚ

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου εναντίον ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, υποστηριζόμενες από τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, ώστε να περιοριστεί η προσφορά του στις διεθνείς αγορές.Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 55,76 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 17 σεντς, από το τελευταίο κλείσιμο.Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 14 σεντς στα 53,07 δολάρια το βαρέλι.Οι αυξήσεις στις τιμές ακολουθούν τις απώλειες κατά 2% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αύξηση των τιμών πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση των μελών του Οργανισμού να μειώσουν την παραγωγή έχει αρχίσει να βάζει ξανά στο παιχνίδι τους μεγάλους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορούν να πλημμυρίσουν ξανά την αγορά μαύρου χρυσού. Ηδη η παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.Πλέον πολλοί μεγάλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά ότι οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ να έχουν μειώσει την παραγωγή, αλλά οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου αυξάνουν συνεχώς τη δική τους. Οι τιμές του πετρελαίου WTI στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τους τελευταίους δύο μήνες έως τα 55 δολάρια το βαρέλι. Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ έχει αγγίξει τα 9 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται για ημερήσια παραγωγή που είναι αυξημένη κατά 500.000 βαρέλια σε σύγκριση με αυτή της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι θα ξεπεράσει το επόμενο έτος τα 9,5 εκατ. βαρέλια.

Τον Ιανουάριο ο ΟΠΕΚ πραγματοποίησε το 90% των μειώσεων στην παραγωγή που είχε υποσχεθεί. Ηταν ο πρώτος μήνας που τα μέλη του Οργανισμού έθεσαν σε εφαρμογή τη σχετική συμφωνία. Εντεκα ακόμη πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, και συμφώνησαν να μπουν κι αυτές στο παιχνίδι των μειώσεων, έχουν ήδη πετύχει το 50% των μειώσεων που έχουν υποσχεθεί. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate έφτασαν χθες τα 53 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκαν στα 55,65 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ