ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ ΕΕ - Καναδά;

Εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ ΕΕ - Καναδά;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για την υιοθέτηση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά, η οποία υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία που είναι γνωστή ως CETA αναμένεται ότι θα βάλει τέλος στην επιβολή δασμών στην πλειονότητα των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά σε βιομηχανικά προϊόντα. Επίσης αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι δασμοί και σε γεωργικά προϊόντα.

Η επικύρωση της συμφωνίας έγινε εν μέσω αντιδράσεων από λαϊκιστικά κόμματα που βλέπουν τη δύναμή τους να αυξάνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη σκιά του προστατευτισμού που θέλει να προωθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα μένει να επικυρώσει τη συμφωνία και η Γερουσία του Καναδά, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επίσης η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια χωρών της ΕΕ, όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν νέες αντιδράσεις.

Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας κάνουν λόγο για επιτυχία έπειτα από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερο προστατευτισμό.

Οι επικριτές της συμφωνίας είναι πολλά εργατικά συνδικάτα και άλλες ομάδες που υποστηρίζουν ότι από τον μεγάλο ανταγωνισμό τελικά θα πληγούν οι εργαζόμενοι και ότι θα επωφεληθούν μόνο οι ισχυρές πολυεθνικές εις βάρος μικρότερων εταιρειών.

Η CETA πέρασε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 408 ψήφους «υπέρ» και 254 ψήφους «κατά». Οι ευρωβουλευτές μπόρεσαν να ξεπεράσουν βέτο που είχαν ασκήσει κόμματα της Ακροαριστεράς και της Ακροδεξιάς, τα οποία συντάσσονταν ουσιαστικά με τη νέα αμερικανική πολιτική κατά της παγκοσμιοποίησης. Οι υποστηρικτές της CETA υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα αυξήσει το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά κατά 20% και ότι θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 12 δισ. ευρώ τον χρόνο και την οικονομία του Καναδά κατά 9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη CETA «αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη δημοκρατική διαδικασία της επικύρωσης της συμφωνίας με τον Καναδά και επιτρέπει, επίσης, την προσωρινή έναρξη ισχύος της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ