ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσακαλώτου με στελέχη του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Συνάντηση Τσακαλώτου με στελέχη του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία και την πορεία της διαπραγμάτευσης έλαβαν στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πίατ.

Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα περίπου και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την χαρακτήρισαν ως «εθιμοτυπική» και την απέδωσαν σε αλλαγές προσώπων εντός της αμερικανικής διοίκησης.

Η έλευση του κλιμακίου στελεχών του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δεν μπορεί να μη συνδεθεί με τη κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και με τα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με το ΔΝΤ και την Γερμανία.

Οι Γερμανοί ήδη διαβλέπουν μια παρεμβατικότητα στα ευρωπαϊκά πράγματα εκ μέρους της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η ΕΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έχει ζητήσει η Ευρώπη και η Γερμανία να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανέλαβε καθήκοντα μόλις στις 13 Φεβρουαρίου η οικονομική στρατηγική της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ για την Ευρώπη τελεί υπό διαμόρφωση. Άλλωστε οι σχετικές συναντήσεις επί αθηναϊκού εδάφους έχουν άμεση συσχέτιση με αυτό τον προγραμματισμό.

Να σημειωθεί πως Στίβεν Μνούτσιν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά. Το κατά πόσο στενή θα είναι αυτή η συνεργασία θα καταδειχθεί και εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, από τη θέση που θα πάρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής των ΗΠΑ, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο Ταμείο από τον Στίβεν Μνούτσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ