ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σαφείς: «Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στην καλύτερη περίπτωση θα αποφασιστεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, στην χειρότερη περίπτωση η απόφαση αυτή θα μετατεθεί». Ωστόσο, όλα τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα δείχνουν πως θα ισχύσει το δεύτερο και όχι το πρώτο σενάριο.

Το CNN Greece κάλεσε το ΔΝΤ να σχολιάσει τις δηλώσεις του υψηλόβαθμού Ευρωπαίου αξιωματούχου που υποστήριξε χθες πως εφόσον τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα και βάλουν τα στοιχεία στο χαρτί κάνοντας εκ νέου τους υπολογισμούς τους, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του και να συναινέσει στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος -που απηχεί τις απόψεις του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ- παρότι δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στη λέξη χρέος, ωστόσο υποστήριξε πως μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το ΔΝΤ θα δύναται να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και να λάβει την έγκριση του!

Επί των τοποθετήσεων αυτών το ΔΝΤ εμφανίσθηκε λακωνικό. Αφενός εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, αλλά και αναφορικά με τις προσδοκίες του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του επικείμενου Eurogroup. Αφετέρου επανέλαβε εμφατικά τη θέση του Ταμείου πως για να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να στέκεται σε δύο πυλώνες, στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση του χρέους.

Και εάν και στο πρώτο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για αμοιβαίες υποχωρήσεις στη βάση των πραγματικών δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας και στη βάση των ρεαλιστικών αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, στο δεύτερο θέμα που άπτεται του χρέους οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν να ανοίξει.

Έτσι, ακόμη και εάν αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, αυτή η επιστροφή θα στεφθεί από αποτυχία – όπως και οι άλλες τρεις που προηγήθηκαν- εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε παραχώρηση εκ μέρους της ζώνης του ευρώ στο ζήτημα του χρέους και επιχειρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους να διασφαλιστεί μέσα από τα μεγάλα και χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα.

Είναι πέραν από ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θεωρεί αρκετή την ελάφρυνση του χρέους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα και δεν είναι πεπεισμένο πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι τα κατάλληλα από αναπτυξιακής πλευράς και επαρκή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, όσο οι θεσμοί δεν είναι ενωμένοι ως προς τις προβλέψεις τους και αδυνατούν να βρουν μεταξύ τους μια κοινή συνισταμένη, τόσο θα καθυστερεί και η αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ