ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκάμπριελ εναντίον Σόιμπλε για τα «Voodoo Economics»

Γκάμπριελ εναντίον Σόιμπλε για τα «Voodoo Economics»

«Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι «Voodoo Economics»», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφερόμενος στις αξιώσεις Σόιμπλε για την ελληνική οικονομία.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα γίνει κεντρικό θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, δεδομένου ότι το κόμμα του (SPD) κατηγορεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι διακινδυνεύει με την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα το Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απάντησε ως εξής: «Πιστεύω πως είναι σαφές στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), πρωτίστως όμως στην καγκελάριο, ότι η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Οι ακρωτηριασμοί δεν είναι οι πλέον ελκυστικές μέθοδοι θεραπείας. Πιστεύω ότι και οι Γερμανοί συντηρητικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουν τους κινδύνους οι οποίο συνδέονται με κάτι τέτοιο. Ηδη από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς / spreads ανεβαίνουν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας».

Τα οικονομικά της προσφοράς ή ευρύτερα γνωστά ως «supply side economics» είναι η καρδιά του φιλελευθερισμού, καθώς βασίζονται στην παραδοχή ότι η οικονομία κινείται από αυτούς που έχουν διάθεση και να αναλάβουν ρίσκο και να δουλέψουν, δηλαδή των ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δημοσίως και επανειλημμένα έχει δείξει πως δεν ενστερνίζεται τη συνταγή αυτή για την αύξηση της προσφοράς στην οικονομία και έχει αποακαλέσει και εκείνος τα οικονομικά της σχολής αυτής ως «Voodoo Economics».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ