ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ με φόντο την αγωνία για την αξία του ευρώ

Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ με φόντο την αγωνία για την αξία του ευρώ
EPA/JESCO DENZEL / GERMAN FEDERAL PR

Στη... σκιά της δήλωσης της Άγκελα Μέρκελ ότι υπάρχει πρόβλημα με το ευρώ, θα διεξαχθεί την Τετάρτη η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Άγκελα Μέρκελ προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή της ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα» με την αξία του ευρώ επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσαρμόζει την πολιτική της στα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης και όχι αυστηρά στη Γερμανία.

«Έχουμε βεβαίως αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάνοντας μια μάλλον ασυνήθιστη γι' αυτήν αναφορά στη νομισματική πολιτική.

«Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ' ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως γερμανίδα καγκελάριος».

Με φόντο την αγωνία της για την αξία του κοινού νομίσματος η Άγκελα Μέρκελ θα δει την Τετάρτη την Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία «θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα στο πλαίσιο της Γερμανικής προεδρίας της Ομάδος των 20 (G20)». Όπως σημείωσε η γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών, η Γερμανία επιμένει πως είναι ουσιαστικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Από πλευράς ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι η ελάφρυνση του χρέους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν θεωρείται αρκετή, με το Ταμείο να είναι πεπεισμένο πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι τα κατάλληλα από αναπτυξιακής πλευράς και πως δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Στη βάση αυτή οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν καταλήξει σε συμφωνία και ότι το Ταμείο θα συμφωνήσει να μπει στο πρόγραμμα και θα δώσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μη επαναφέροντας το αίτημα μείωσης του χρέους πριν το 2018. Για να μετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει οι παρεμβάσεις στο χρέος να ανακοινωθούν τώρα με σαφήνεια, ακόμα και εάν εφαρμοστούν αργότερα και δεν αρκεί μια απλή «υποσχετική» για το χρέος.

Αλλά είναι αβέβαιο το εάν αυτή η υποσχετική για το χρέος θα σταθεί ικανή συνθήκη για να ανοίξουν και οι πύλες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Κύκλοι με γνώση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν πως αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το μαθηματικό μοντέλο, αν δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, δεν θα μπορέσει να γίνει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να υπαχθεί στην ποσοτική χαλάρωση στις 9 Μαρτίου και πλέον «κυνηγά» την επομένη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 27ης Απριλίου. Κυβερνητικά στελέχη φροντίζουν να επισημαίνουν ότι η μη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο δεν θα σήμαινε και την καταστροφή της χώρας.

«Θα μπορούμε να περιμένουμε τον Απρίλιο», λένε αρμόδιες πηγές επιχειρώντας να αποφορτίσουν την ένταση της συζήτησης για το QE. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς από την κυβέρνηση αμφισβητεί σήμερα τη σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης ως του πιο ισχυρού κρίκου στην αλυσίδα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ