ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όταν ο Σόιμπλε απειλούσε την Ελλάδα με «time – out» από την ευρωζώνη

Όταν ο Σόιμπλε απειλούσε την Ελλάδα με «time – out» από την ευρωζώνη
REUTERS/Hannibal Hanschke

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αρνήθηκε χθες ότι δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο έγγραφα και μαρτυρίες για τα τεκταινόμενα του Ιουλίου 2015 τον διαψεύδουν.

«Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)» υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin ο Γερμανός υπουργός.

Ωστόσο, πασίγνωστο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015 το οποίο είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntag αναφερόταν «ευκρινώς» στις επιλογές που είχε τότε η ελληνική κυβέρνηση. Στην πρώτη επιλογή η Ελλάδα καλούταν να καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους (σ.σ. όπως και έπραξε).

Η δεύτερη επιλογή που έδινε τότε η Γερμανία στη χώρα μας προέβλεπε πως θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «διάλειμμα» (time – out) της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσω του Club των Παρισίων. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η Ελλάδα θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάμβανε ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Άλλωστε και προ ημερών ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρώην πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου και υπέρμαχος του Grexit με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Μαύρος Ιούνιος», απεκάλυψε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της Ελλάδας από το ευρώ και είχε στο πλευρό του και άλλους 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Κατά τον Ζιν αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ.

Το ΔΝΤ για το Grexit

Να σημειωθεί πως οι απειλές του Σόιμπλε για Grexit ή time – out βρέθηκαν στο στόχαστρο του εκπρόσωπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της τελευταίας ενημέρωσης που έκανε από την Ουάσιγκτον.

Κληθείς να σχολιάσει άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times και ειδικά την αναφορά πως το ΔΝΤ «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη» ο Ράις συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια, αλλά προσέθεσε τα εξής:

Έχουμε δει δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2012 και το 2015, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε μια κρίση, ακριβώς επειδή οι στόχοι δεν είχαν επιτευχθεί και η Ευρώπη πάγωσε την υποστήριξη της (withheld support). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η κρίση οδήγησε σε συζητήσεις για Grexit.

Οι συζητήσεις για Grexit είναι για το ΔΝΤ μια διαρκής πηγή αδυναμίας για το ελληνικό πρόγραμμα και μόνον εάν υπάρξουν σαφείς διασφαλίσεις ότι θα εξαλειφτούν τότε αυτό είναι διατεθειμένο να μπει χρηματοδοτικά σε αυτό.

Η μεταστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα περί Grexit είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται με αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ