ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς προς Ευρωπαίους: Αυξήστε τους μισθούς

Καναδάς προς Ευρωπαίους: Αυξήστε τους μισθούς

Έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τους μισθούς και να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή για να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και η ενίσχυση του προστατευτισμού έκανε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Είναι καιρός να καταβάλλεται ένας καλός μισθός, να πληρώνονται οι φόροι και να έχουν οι εργαζόμενοί σας παροχές – να νιώθουν ασφάλεια. Οι παροχές αυτές συνδέονται με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης», ήταν τα λόγια του Τριντό σε ομιλία του στη Γερμανία.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η παγκοσμιοποίηση με τον ρυθμό που τρέχει και οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους εργαζομένους ότι τα παιδιά τους θα αντιμετωπίσουν χειρότερες καταστάσεις από τους ίδιους.

Ο Τριντό ζήτησε ουσιαστικά από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την ευθύνη να στηρίξουν τους εργαζομένους τους, να υποστηρίξουν τις πόλεις όπου αυτοί ζουν και εργάζονται και να παράσχουν περισσότερες παροχές στους γονείς. «Σε σχεδόν καθημερινή βάση παρατηρούμε την ανησυχία να μετατρέπεται σε θυμό» προειδοποίησε επίσης, αναφερόμενους σε εργαζομένους πολλών χωρών της Δύσης και ιδιαίτερα της Ευρώπης.

Ο ηγέτης του Καναδά πήρε την πρωτοβουλία αυτή σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ανησυχία για το μέλλον είναι διάχυτη στα μεσαία και κατώτερα κυρίως κοινωνικά στρώματα. Η ανησυχία αυτή συνεχώς μεγαλώνει όπως έδειξε η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και των Αμερικανών να εκλέξουν ως πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την εκλογή του Τραμπ ο Τριντό ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Νταβός της Ελβετίας και ξεκίνησε περιοδεία για να εκτιμήσει τις αντιδράσεις του κόσμου. Τώρα συμβουλεύει τους ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν το ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ