ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Μειώσεις συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Σε μειώσεις συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους θα οδηγήσει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2020 έως το 2025. Τονίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους και εκτιμάται ότι από την παρέμβαση αυτή θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου του 2016 προβλέπει ότι θα πρέπει μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο να επανυπολογιστούν οι συντάξεις με βάση τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που ορίζει ο νόμος.

Έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η προσωπική διαφορά, δηλαδή η υπό κατάργηση διαφορά μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η προσωπική διαφορά θα συνεχίζει να καταβάλλεται στους παλαιούς συνταξιούχους, ωστόσο θα περικοπεί σταδιακά από το 2020, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση.

Οι συντάξεις πλέον χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Το πρώτο αντιστοιχεί στην ανταποδοτική σύνταξη και το δεύτερο στην εθνική σύνταξη. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης ασφαλισμένου λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος μηνιαίος μισθός καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 800 ευρώ επειδή έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 313 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 697 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 103 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε μόλις 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης

Έρχεται απελευθέρωση απολύσεων, φρένο στις απεργίες

Κάτω από τις 6.000 ευρώ θα υποχωρήσει το αφορολόγητο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ