ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία «ασπίδα» για την εγκυρότητα των αποφάσεων του ΤΧΣ

Τροπολογία «ασπίδα» για την εγκυρότητα των αποφάσεων του ΤΧΣ

Διαδικαστικά προβλήματα που έχουν προκύψει με την αδυναμία στην πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα οποία ενδεχομένως να ήγειραν ζητήματα εγκυρότητας των αποφάσεων του Ταμείου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Ο νόμος του ΤΧΣ προβλέπει πως σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ η θέση θα πρέπει να καλύπτεται εντός 60 ημερών, προθεσμία που μπορεί να παραταθεί για ακόμη 30 ημέρες. Ωστόσο, αυτό το διάστημα των 90 ημερών πέρασε στις 17 Φεβρουαρίου για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να καλυφθεί η θέση. Στη βάση αυτή έπρεπε να υπάρξει τροπολογία ώστε να διασφαλιστεί πως παρά το ότι δεν υπάρχει ακόμη CEO οι αποφάσεις του ΤΧΣ είναι έγκυρες.

Η σχετική λοιπόν τροπολογία προβλέπει πως «καμία πράξη ή διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ δεν καθίσταται άκυρη λόγω της κένωσης θέσεως της εκτελεστικής επιτροπής ή θέσεων στο Γενικό Συμβούλιο». Προσθέτει δε πως «σε περίπτωση αδυναμία διορισμού μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής εντός της προβλεπομένης προθεσμίας τα όργανα αυτά συγκαλούνται και λειτουργούν μονίμως μέχρι το διορισμό των νέων μελών, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους διατηρείται η σχετική απαρτία».

Αυτό που προκαλεί μερικώς εντύπωση είναι αναφορά στην τροπολογία ότι «όλες οι ενέργειες οποιουδήποτε μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής παραμένουν έγκυρες παρά την διαπίστωση ελαττώματος αναφορικά με το διορισμό , την καταλληλότητα ή τα προσόντα του μέλους». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν διαπιστωθεί πως μέλη του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν είχαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος αυτό δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των αποφάσεων του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ