ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αριστερά το πάει ο Σουλτς: Αποδομεί την «Ατζέντα 2010»

Αριστερά το πάει ο Σουλτς: Αποδομεί την «Ατζέντα 2010»

Μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά – με στόχο να προστατευθούν περισσότερο τα δικαιώματα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, να μπουν περιορισμοί στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης και να αυξηθούν οι συντάξεις – κάνει τώρα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο των προσπαθειών να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα. Ο Σουλτς θέλει επίσης να στηρίξει τους νέους εργαζομένους με εκπαίδευση και χρήματα.

Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά θέλει να πάρει πίσω ορισμένες από τις ρυθμίσεις που πραγματοποίησε ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν εφάρμοσε την Ατζέντα 2010 για να κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Με την κίνησή του αυτή η Σουλτς επιδιώκει τώρα να πάρει με το μέρος του τα εργατικά συνδικάτα που όλα αυτά τα χρόνια ένιωθαν ότι βρίσκονταν κατά κάποιον τρόπο στο περιθώριο των εξελίξεων, καθώς ευνοούνταν περισσότερο οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες τώρα είναι εκείνοι που αρχίζουν να αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις Σουλτς θα πλήξουν την οικονομία.

Η απόφαση του Σουλτς να καταργήσει ορισμένες από τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πριν από δώδεκα χρόνια από τον τελευταίο Σοσιαλδημοκράτη που έγινε καγκελάριος δείχνουν την τακτική που θα ακολουθήσει ο επικεφαλής του SPD, καθώς η εκλογική αναμέτρηση πλησιάζει. Το Politico χαρακτηρίζει τολμηρή και με ρίσκο την απόφασή του να κινηθεί ακόμη περισσότερο προς τα αριστερά, κάνοντας άνοιγμα στην εργατική τάξη.

Υπό τον Σρέντερ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να περικοπούν τα πιο γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας ώστε να ισχύσουν για 18 αντί για 32 μήνες. Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η αποκαλούμενη Ατζέντα 2010 δημιούργησε θέσεις εργασίας και μείωσε την ανεργία. Το γεγονός όμως είναι ότι τώρα η Ανγκελα Μέρκελ αναζητεί τρόπους για να παρουσιάσει εκείνη ένα καλύτερο οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους. Η καγκελάριος αναμένεται να στηρίξει την εκστρατεία της στην υπόσχεση ότι εάν επανεκλεγεί θα διατηρήσει την οικονομική δύναμη της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Μ. Σουλτς: Η φλυαρία περί Grexit είναι επικίνδυνη

Το SPD του Σουλτς μπροστά από το CDU της Μέρκελ για πρώτη φορά από το 2006

Το προφίλ του Μάρτιν Σουλτς «εκτοξεύει» τo SPD

ΔΗΜΟΦΙΛΗ