ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μέρκελ έπεσε στον «τοίχο» Λαγκάρντ - Αμετακίνητο το ΔΝΤ για το χρέος

Η Μέρκελ έπεσε στον «τοίχο» Λαγκάρντ - Αμετακίνητο το ΔΝΤ για το χρέος

Αμετακίνητη στη γραμμή του ΔΝΤ ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία εμφανίστηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξερχόμενη της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δίκτυο ADR η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον τρόπο εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η ίδια επανέλαβε τη θέση πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει το καταστατικό του και να προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία για την Ελλάδα. «Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει πριν τα στελέχη του Ταμείου παρουσιάσουν στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα», ανέφερε.

Ακόμη, ανέφερε πως έχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την πρόοδο που επετεύχθη από την Ελλάδα. «Οι προοπτικές για τις μεταρρυθμίσεις μοιάζουν καλές», είπε και προσέθεσε πως οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, καθώς και η αναδιάρθρωση του χρέους.

«Το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», ανέφερε και προσέθεσε: «Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, αλλά σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Τέλος, αίσθηση έκανε η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ στο ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από τη λιτότητα και η επισήμανση της πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή φωνή στο ελληνικό ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ