ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομακρύνεται το «σωσίβιο» του QE για τις ελληνικές τράπεζες

Απομακρύνεται το «σωσίβιο» του QE για τις ελληνικές τράπεζες
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

«Σωσίβιο» στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ψάχνουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και την κεφαλαιακή τους διάθρωση. Όσο η υπαγωγή της χώρας στο QE καθυστερεί τόσο αποδυναμώνεται και ο σχεδιασμός των τραπεζικών διοικήσεων αντιμετώπιση των προβλημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του QE.

Η επιθυμία κυβέρνησης και τραπεζών για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε παρερμηνείες – σκόπιμες και μη- σε σχέση με την προσεχή άφιξη της Ντανιέλ Νουί, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Χθες μετεδόθη ακόμη και από την κρατική τηλεόραση πως η κ. Νουί έρχεται στην Αθήνα για συναντήσεις σε σχέση με το QE. Αυτό διαψεύσθηκε από κύκλους της ΕΚΤ οι οποίοι τόνισαν πως η προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη της Νουί στη χώρα μας σχετίζεται με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και με άλλα συναφή ζητήματα και σε καμία περίπτωση με το QE για το οποίο δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα.

Η υπαγωγή της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση προϋποθέτει κλείσιμο της αξιολόγησης και σύνταξη έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκ μέρους της ΕΚΤ. Για όσο τελούν σε εκκρεμότητα τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους τόσο θα καθυστερεί και η υπαγωγή της Ελλάδος σε αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ