ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς στο Hilton.

Αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής κατεγράφη πρόοδος, ωστόσο αναγνώριζαν πως παραμένουν ακόμη βασικές διαφορές στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο θέμα των πλειστηριασμών εξετάζεται τόσο η ελληνική πρόταση που καλύπτει το 58%-60% των δανειοληπτών, όσο και η μεσολαβητική πρόταση της Κομισιόν που καλύπτει το 60% των δανειοληπτών και η οποία όπως αποσαφηνίστηκε σχετικά δεν έχει απορριφθεί από τους θεσμούς.

Αποστάσεις παραμένουν στα όρια προστασίας, στα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στις διατάξεις που ορίζουν την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη στην περίπτωση που ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτύχει.

Διαφορετικές θέσεις εξακολουθούν να έχουν κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα της συνολικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα για το εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Επίσης, για το εάν όσοι αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια, θα έχουν και τη δυνατότητα να πιέζουν το δανειολήπτη για την εξόφληση της οφειλής.

Νωρίτερα το CNN Greece ανέφερε πως «δεδομένου ότι οι συζητήσεις έχουν επεκταθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν η σύγκληση του EuroWorking Group δεν είναι σίγουρη».

Τελικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες ξεκαθαρίζοντας πως το EuroWorking Group θα συγκληθεί μεθαύριο Τρίτη και όχι σήμερα , όπως προσδοκούσε η ελληνική πλευρά.

Αυτό σημαίνει πως παρατείνεται για ακόμη 48 ώρες η αγωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τη χορήγηση των 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ