ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτάκτως και η Αχτσιόγλου στη συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών

Εκτάκτως και η Αχτσιόγλου στη συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Στη συνάντηση μετέχει και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η παρουσία της οποίας στο Χίλτον δεν είχε ανακοινωθεί.

Για συνάντηση «ποτ πουρί» έκανε λόγο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εισερχόμενος στη σύσκεψη.

Δεδομένου ότι τα κλιμάκια των θεσμών έχουν ξεκινήσει να συγγράφουν το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της τεχνικής συμφωνίας, η παρουσία της υπουργού Εργασίας σχετίζεται με τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού.

Οι δανειστές ζητούν τη λήψη μέτρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από το 2019 ή κατά κάποια σενάρια ακόμη και από το 2018, δεδομένου ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως τα ελλείμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ μηνιαίως που δημιουργεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα διογκώσουν το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Πριν από τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο οι θεσμοί είχαν συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η ασυλία των τραπεζιτών για τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων, οι θέσεις τους για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το αίτημα των τραπεζών για επέκταση της περιόδου φορολογικής απόσβεσης των διαγραφών κόκκινων δανείων και συναφή θέματα.

«Τους είπαμε πως το 2016 ήταν έτος σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα, αλλά το πρώτο δίμηνο του 2017 δεν είναι καλό λόγω αβεβαιότητας», ανέφερε τραπεζίτης εξερχόμενος της συνάντησης. Ερωτηθείς για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανέφερε πως αν και θα είναι χρήσιμοι είναι κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ