ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει το Βερολίνο για την ποσοτική χαλάρωση

Διαψεύδει το Βερολίνο για την ποσοτική χαλάρωση

Το Βερολίνο δεν είναι και τόσο πρόθυμο να βοηθήσει την Αθήνα όσο το εμφανίζουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι θα διευκολύνει ένταξη στο QE και ότι η καγκελάριος Μέρκελ «συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στον οποίο εξέφρασε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE».

Αυτό προκύπτει και από την απάντηση που μας έδωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση. «Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει απαράλλαχτη. Προσπαθεί από κοινού με την Ελλάδα για την υλοποίηση του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής», είπε.

«Διαπραγματεύσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές ενέργειες», πρόσθεσε, «διεξάγονται μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας και σε συνεννόηση με το Eurogroup. Η Γερμανία εκπροσωπείται στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε». Η τελευταία πρόταση είναι και απάντηση στις εικασίες ότι η Μέρκελ θα κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις Σόιμπλε. Οσο για τις συναντήσεις της Μέρκελ με το Ντράγκι, ο κανόνας θέλει να μη γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενό τους.

«Η καγκελάριος δέχεται τον πρόεδρο της ΕΚΤ σε τακτά χρονικά διαστήματα για ανταλλαγή απόψεων σε επίκαιρα ζητήματα της ευρωζώνης», εξήγησε κυβερνητικός εκπρόσωπος στα «ΝΕΑ» – η τελευταία συνάντησή τους ήταν στις 9 Φεβρουαρίου, πριν το τελευταίο Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ