ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά τα πρόστιμα στις ξένες τράπεζες για ύποπτες συναλλαγές

Βαριά τα πρόστιμα στις ξένες τράπεζες για ύποπτες συναλλαγές

Πρόστιμα που ξεπερνούν τα 320 δισ. δολάρια έχουν καταβάλει από το 2008 τράπεζες από όλο τον κόσμο για παρατυπίες και παράνομες πράξεις που ξεκινούν από τη μη τήρηση κανονισμών και φτάνουν μέχρι το ξέπλυμα χρήματος, τη χειραγώγηση αγορών και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως προκύπτει από στοιχεία της Boston Consulting Group.

Τα τεράστια αυτά πρόστιμα, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς εποπτικές Αρχές από την Ευρώπη μέχρι την Ασία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο συναλλαγές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι εποπτικές Αρχές στις δύο αυτές ηπείρους είναι πλέον τόσο επιθετικές όσο οι αμερικανικές, οι οποίες επιβάλλουν παραδοσιακά μεγάλα πρόστιμα για παρατυπίες και ιδιαίτερα για συνεργεία σε φοροδιαφυγή.

Μόνο το 2016 οι τράπεζες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα που φτάνουν τα 42 δισ. δολάρια, ποσό που είναι αυξημένο σχεδόν κατά 70% σε σύγκριση με το 2015, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Οι κανονισμοί για τις τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ αυστηροί, επισημαίνει στην έκθεσή της η Boston Consulting Group, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει εννέα χρόνια από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που κορυφώθηκε με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι τράπεζες εκτιμάται ότι δεν έχουν ανακάμψει ακόμη πλήρως.

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες και ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν νέες μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η μείωση των περιθωρίων κέρδους που έχει δημιουργηθεί από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ