ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρομπόλης: Στα 500 ευρώ θα μειωθεί η μέση σύνταξη

Ρομπόλης: Στα 500 ευρώ θα μειωθεί η μέση σύνταξη

Η νέα περικοπή στις συντάξεις και το αφορολόγητο που συζητά η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα οδηγήσει σε συντάξεις ύψους 500 ευρώ.

«Από 900 ευρώ μεικτά, που είναι η μέση σύνταξη σήμερα, θα πάει στα περίπου 720 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά το ποσό θα είναι στα 550 ευρώ» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης στα Νέα με αφορμή τα όσα ζητούν οι δανειστές σε ασφαλιστικό και εργασιακό. «Αν στα 550 ευρώ υπολογίσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, που σε αυτές τις κατηγορίες ο φόρος είναι 50 ευρώ, τότε η μέση σύνταξη υπολογίζεται στα 500 ευρώ» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, το πρόσθετο έλλειμμα για την κοινωνική ασφάλιση θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ έως το 2020. Ο καθηγητής εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα, εάν γίνει πράξη η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κρατική στήριξη στο ασφαλιστικό σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει στα 12 δισ. ευρώ το 2018.

Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρυσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε υπολογίζεται ότι στο εξής η μέση μηνιαία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 550-600 ευρώ τον μήνα.

Ο Σάββας Ρομπόλης εξέφρασε τη διαφωνία του και για το στοιχείο που έχει δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ, ότι η δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ. Από τα στοιχεία που παρέθεσε έδειξε ότι η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ πράγματι στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων, όμως, οφείλεται στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή ανεργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ