ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπανέρχεται η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το καθεστώς ΦΠΑ

Eπανέρχεται η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το καθεστώς ΦΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αναδρομική απαλλαγή από τις 20 Ιουλίου 2015 της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης πριν λίγο στη Βουλή.

Με την τροπολογία καταργούνται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις του ν.4334/2015 και του ν.4336/2015 με τις οποίες υπήχθησαν σε καθεστώς ΦΠΑ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ ως είχαν πριν την αντικατάσταση τους και με τις οποίες προβλέπεται η απαλλαγή των υπηρεσιών αυτών από το φόρο.

Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αποσαφηνίζει πως εάν τυχόν έχει καταβληθεί φόρος επιστρέφεται, υπό την προϋπόθεση ότι εκδίδονται πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για την επιστροφή του επιρριφθέντος φόρου στον αντισυμβαλλόμενο. Ομοίως διαγράφονται τυχόν πρόστιμα που έχουν εν τω μεταξύ επιβληθεί και επιστρέφονται με αίτηση του φορολογουμένου ποσά που ενδεχομένως έχουν ήδη καταβληθεί.

Ωστόσο, πλέον οι επιχειρήσεις έχουν 40 ημέρες περιθώριο για να εξέλθουν του καθεστώτος ΦΠΑ 23%. Όπως αναφέρει η τροπολογία «οι υποκείμενου που από 20 Ιουλίου είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την ένταξη τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2015». Ξεκαθαρίζεται δε πως δηλώσεις αποθεμάτων μετάταξης που τυχόν έχουν υποβληθεί δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει πως από αυτή προκαλείται ετήσια απώλεια εσόδων 390 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών να αντικατασταθεί από την επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παίγνια του ΟΠΑΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ