ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρότερη η ρύθμιση για τα υποχρεωμένα νοικοκυριά με αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σκληρότερη η ρύθμιση για τα υποχρεωμένα νοικοκυριά με αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη μείωση της συνεισφοράς του Δημοσίου στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων, αλλά και τη θεσμοθέτηση ελάχιστου ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή στη σχετική διάταξη για τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, η νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει πως το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών.

Η αρχική διάταξη προέβλεπε πως το Δημόσιο θα επωμίζονταν όλη τη ζημιά από τυχόν μη πληρωμή όλης της συμφωνημένης δόσης του δανειολήπτη προς τις τράπεζες από το 2017 και μέχρι τη λήξη της τριετούς προστασίας. Πλέον το Δημόσιο θα καλύπτει τη διαφορά του ποσού ανάμεσα στη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο, και των χρημάτων που τελικά θα καταβάλει ο δανειολήπτης μόνο για το 2016. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το χρέος δεν θα διαγράφεται υπέρ του δανειολήπτη, αλλά θα επιβαρύνει τις δόσεις των επόμενων ετών.

Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι η διάταξη που προβλέπει πως ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει ποσό τέτοιο, ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεση τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή δεν θα εισπράξουν χαμηλότερο τίμημα από την εμπορική αξία, εκτός και αν συναινέσουν σε χαμηλότερο ποσό.

Επίσης, η νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορά στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31.12.2015. Πιο απλά οι εκκρεμείς υποθέσεις και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από δανειολήπτες έως το τέλος του έτους στον Νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν με το σημερινό καθεστώς.

Τέλος, η νομοτεχνική βελτίωση ξεκαθαρίζει πως η εμπορική αξία του ακινήτου δεν θα καθορίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, όπως αρχικά είχε ζητήσει η κυβέρνηση, αλλά με βάση οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Με την εν λόγω απόφαση θα ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού, το οποίο θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστική εκτέλεσης, καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ