ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες ανατροπές φέρνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Μεγάλες ανατροπές φέρνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Τα πάνω κάτω έρχονται στις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που έχει τεθεί στο "μικροσκόπιο" των δανειστών και το οποίο θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο των χορηγούμενων συντάξεων.

Επανασχεδιάζεται από την αρχή ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων με πλήρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ενώ επέρχονται αλλαγές (αυξήσεις αλλά και μειώσεις) με τις ενιαίες εισφορές για όλους και καθιερώνεται παντού η "εθνική σύνταξη" των 384 ευρώ με μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης του αναλογικού τμήματος της σύνταξης.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι η μείωση της δαπάνης που καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός για συντάξεις από το 9% του ΑΕΠ σήμερα στο 6% έως το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη σήμερα αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ τον χρόνο ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί στα 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Για το 2016 η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης προβλέπει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ με τα 800 εκατομμύρια να εκτιμάται ότι έχουν ήδη καλυφθεί και τα άλλ 900 εκατομμύρια να αναζητούνται.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να τα εξοικονομήσει μέσω μειώσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και αυξήσεων εισφορών υπέρ ΟΓΑ και σε άλλα ταμεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, πάντως, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2016, καθώς παρά τις επώδυνες περικοπές στις συντάξεις και τα μέτρα τόνωσης των εσόδων των ασφαλιστών φορέων που θα εφαρμοσθούν το επόμενος έτος, το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να αυξηθεί στα 2,191 δισ. ευρώ το 2016, από 1,815 δισ. ευρώ εφέτος.

Η μεταρρύθμιση, ωστόσο, του ασφαλιστικού βρίσκεται εκτός της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων καθώς αποφασίστηκε να αποτελέσει αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η ολοκλήρωση της οποίας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν αναμένεται πλέον να ξεκινήσει πριν το νέο έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ