ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η θετική αξιολόγηση ξεκλειδώνει τη δόση και τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση

Η θετική αξιολόγηση ξεκλειδώνει τη δόση και τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τα πρώτα προαπαιτούμενα θα αποφασίσει σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εξετάσει την μεταφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων εκείνων που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμάται πως από τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για αυτό το σκοπό θα χρειαστούν μόνον τα 5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το Eurogroup θα συγκληθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όχι για να εξετάσει την ελληνική πρόοδο, αλλά για να συζητήσει τα σχέδια Προϋπολογισμού των κρατών μελών της ευρωζώνης για το 2016, βάσει της εκάστοτε γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν υποβάλουν προς έγκριση σχέδιο Προϋπολογισμού καθόσον εφαρμόζουν επί του παρόντος προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής και η δημοσιονομική πολιτική τους επανεξετάζεται δυνάμει των προγραμμάτων αυτών. Η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται εν μέσω πολιτικών διεργασιών δεν έχει υποβάλει ακόμη το σχέδιο Προϋπολογισμού της.

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους έως 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσον τα σχέδια αυτά συνάδουν προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εκδίδει τη γνώμη της για κάθε ένα από αυτά.

Το Eurogroup εξετάζει τις γνώμες και δημοσιεύει μία δήλωση. Τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κατά την έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν τόσο η Γαλλία, όσο και η Ισπανία, οι Προϋπολογισμοί των οποίων παρουσιάζουν αποκλίσεις.

Μετά τις σημερινές αποφάσεις για την εκταμίευση των εκκρεμών χρημάτων η προσοχή θα εστιασθεί στο δεύτερο σετ με τα προαπαιτούμενα.Τρία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, τα οποία είναι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μετατίθενται χρονικά, το πιθανότερο, για το επόμενο έτος. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα τρία αυτά θέματα δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, που απομένει από τη δόση των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στη δεύτερη αυτή λίστα των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνονται θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τον ΑΔΜΗΕ, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι θεσμοί αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά το επόμενο Eurogroup για να εξετάσουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, με στόχο η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ