TECH

Τεχνολογική «dream team» κατά του ISIS ετοιμάζει ο Λ. Οίκος

Τεχνολογική «dream team» κατά του ISIS ετοιμάζει ο Λ. Οίκος

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια ισχυρή ομάδα από τεχνολογικούς «γίγαντες», για να αντιμετωπίσουν τη διαδικτυακή δράση και εξάπλωση του ISIS.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκάλεσε την Τέταρτη μια συνάντηση από εκπροσώπους των εταιριών όπως, Apple, Twitter, Snapchat, Facebook, MTV όπως και επιχειρήσεις από τομείς της διαφήμισης και ψυχαγωγίας. Το πρότζεκτ έχει τον τίτλο «Μάντισον Βάλειγουντ».

Ο Νικ Ράσμουσεν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας δήλωσε ότι «η διοίκηση κάνει σημαντικά άλματα για την καταπολέμηση του ISIS στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ο ηλεκτρονικός στρατός της τρομοκρατίας έχει οργανώσει πολλές επιθέσεις».

Η εκπροσώπηση εταιριών όπως η Apple είναι πολύ σημαντική σε αυτή την ενέργεια, αν και οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να μιλήσουν για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση της Πέμπτης με την εταιρία, λόγω της πρόσφατης διαμάχης που υπήρξε μεταξύ της Apple και του FBI.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, στην ομάδα συμμετέχουν περίπου πενήντα εταιρίες του τεχνολογικού κόσμου, οι οποίες και θα συνεργαστούν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αλλά και τη Βρετανική Πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση διοικητικών μελών όπου «άκουσε τις προοπτικές και ιδέες τους για το πώς να ελέγξουν τις κινήσεις του ISIS», σύμφωνα με αντίστοιχο tweet.
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, με μέλη της διοίκησης στη Silicon Valley, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να απορρίπτουν τη δημιουργία λογαριασμών από τρομοκράτες. Το Twitter ανακοίνωσε ήδη το κλείσιμο 125.000 λογαριασμών μελών του ISIS.

Government enlists tech giants to fight ISIS messaging

Jim Acosta, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ