TECH

Πώς να αυξήσετε τη νοημοσύνη σας με έξι απλές δραστηριότητες

Πώς να αυξήσετε τη νοημοσύνη σας με έξι απλές δραστηριότητες
Νεαρή γυναίκα γυμνάζεται μπροστά από μία οθόνη που δείχνει παιχνίδια και παζλ σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξάσκησης νου και σώματος στο Fit Rooms, στις 18 Ιουλίου 2007, στο Λονδίνο. Το νεόκοπο τότε περιοδικό «Puzzler Brain Train» συνεταιρίστηκε με το Fit Rooms στο Φούλαμ (Fulham), ώστε οι επισκέπτες του γυμναστηρίου να προετοιμαστούν για την Εβδομάδα Εθνικής Εγκεφαλικής Ετοιμότητας (National Brain Train Awareness Week), στις 16-22 Ιουλίου Chris Jackson/Getty Images

Για χρόνια οι επιστήμονες έψαχναν και συνεχίζουν να ψάχνουν τρόπους για να αυξήσουν την νοημοσύνη μας, με μεθόδους όπως η συχνή κατανάλωση ψαριών ακόμη και η τακτική ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ΙQ.

«Σύντομα θα δεις πως μπορείς να πετύχεις υψηλές βαθμολογίες σε όλων των ειδών τα διαγωνίσματα», αναφέρει ο Νταν Χάρλεϊ (Dan Hurley), βραβευμένος επιστήμονας- δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου: «Εξυπνότερος. Η νέα επιστήμη για να χτίσεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου».

  1. Μάθε να παίζεις ένα μουσικό όργανο

    Μελέτες απέδειξαν πως όταν ξεκινάς ένα νέο χόμπι, μπορείς να έχεις καλύτερες αποδόσεις σε τεστ μνήμης, μετά από τρείς μήνες, από κάποιον που δεν ασχολείται με κάτι. Όλων των ηλικιών άνθρωποι, όταν ψάχνουν ένα νέο χόμπι, μπορούν να ξεκινήσουν μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο. Μπορεί να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσεις πολλά τμήματα του εγκεφάλου σου

  2. Να καταναλώνεις ωφέλιμα για τον εγκέφαλο τρόφιμα

    Όσο πιο έξυπνα τρως, τόσο πιο έξυπνος γίνεσαι, ειδικά όσο μεγαλώνεις. Σε γενικές γραμμές, βοηθάει η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει καρύδια και ελαιόλαδο, τα οποία είναι και αντιοξειδωτικά.
    Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, επίσης προστατεύουν τα νεύρα του εγκεφάλου και αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη του.
    Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα στο εμπόριο που υπόσχονται παρόμοια αποτελέσματα, αλλά αν είσαι υπέρ των υγιεινών σνακ, δεν είναι κακό να βάλεις στη διατροφή σου ξηρούς καρπούς, μούρα, σπόρους. Είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που θα σε κάνουν υγιή, και θα βελτιώσουν τη μνήμη σου.

  3. Οργάνωσε τον ύπνο σου

    Να κοιμάσαι 7-9 ώρες το βράδυ είναι πιο σημαντικό από ότι πιστεύεις. «Ο εγκέφαλος σου λειτουργεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου, δημιουργώντας καινούρια νεύρα. Αν δεν το κάνεις, πραγματικά βλάπτεις την υγεία σου», αναφέρει ο Χάρλει. Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Νευρολογικών διαταραχών, ο ύπνος βοηθάει το νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα νεύρα αναγεννιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που βοηθάει την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου.

  4. Ασκήσου

    Η γυμναστική δεν «χτίζει» μόνο σώμα, αλλά και το μυαλό σου. Δεν έχει σημασία η ηλικία σου. Το να βγεις έξω και να ασκηθείς, είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις την καρδιά σου, να αυξήσεις τη ροή του αίματός σου. Μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας, υψηλής πίεσης του αίματος και η χοληστερίνη. Η άσκηση βοηθάει και ανθρώπους που δεν γυμνάζονται συχνά αλλά και ηλικιωμένους.

  5. Απέφυγε το στρες

    Φωνές, ηχορύπανση, ταχείς ρυθμοί της πόλης.. σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις οδηγούν σε υψηλά επίπεδα άγχους που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Το κλειδί της εξυπνάδας, είναι η ησυχία και ηρεμία. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένια κυρίως είναι απόρροια του άγχους. Σε κατάσταση γαλήνης και ησυχίας, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται καλύτερα στη λειτουργία του.

  6. Υπομονή μέχρι το... 2100

    Όσο περνάει ο καιρός, το IQ της ανθρωπότητας αναπτύσσεται διαρκώς. Πριν κάποια χρόνια, υπολογιζόταν περίπου στο 70, ενώ σήμερα ο μέσος όρος φτάνει το 98. Ο καθηγητής Τζέιμς Φλιν (James Flynn), που ανέπτυξε αυτή τη θεωρία, πιστεύει ότι οι άνθρωποι σήμερα μένουν σε τελείως διαφορετικό χώρο, όπου μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με διαφορετικούς τρόπους.

    Καθώς αυξάνεται το IQ παγκοσμίως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ρόλο της εκπαίδευση οι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα από διάφορες οπτικές πλευρές. Αυτό σημαίνει, ότι μέχρι το 2100 η νοημοσύνη θα έχει βελτιωθεί κι άλλο.


Καλή αρχή!

Six tips that could make you smarter

by Susie East, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ