TECH

Άνθρωπος εναντίον μηχανής: Οι μεγάλες αναμετρήσεις

Άνθρωπος εναντίον μηχανής: Οι μεγάλες αναμετρήσεις

Αν και δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή που τρομάζει τον Στέφεν Χόκινγκ όπου η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη, οι μηχανές έχουν ήδη καταγράψει σημαντικές νίκες απέναντι στους ανθρώπους.

Η πιο πρόσφατη ήταν η τρίτη νίκη της τεχνητής ευφυίας της Google και της Deep Mind, στις ισάριθμες φορές που έχει τεθεί αντιμέτωπη με τον Νοτιοκορεάτη παγκόσμιο πρωταθλητή του παιχνιδιού Go.
Το πρόγραμμα AlphaGo σημείωσε την τρίτη συνεχή νίκη σε μια σειρά από πέντε παρτίδες στη Σεούλ έχοντας απέναντί του τον Λι Σε-Ντολ, ο οποίος είναι εδώ και μια δεκαετία ο κυρίαρχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Η νίκη του Dr. Watson της IBM σε παιχνίδι ερωτήσεων

Το 2011 ο υπερ-υπολογιστής "Watson" της ΙΒΜ κέρδισε τους δύο καλύτερους παίκτες του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Jeopardy. Ύστερα από τρεις γύρους, στον πρώτο από τους οποίους υπήρχε ισοπαλία, ο "Γουότσον" δεν άφησε κανένα περιθώριο επιτυχίας στους δύο ανθρώπους αντιπάλους του. Εντυπωσιακή ήταν η ταχύτητα με την οποία ο υπερυπολογιστής έβρισκε τις απαντήσεις.

ibm watson

Τελικά, ο υπολογιστής κέρδισε 77.147 δολάρια έναντι 24.000 δολαρίων του δεύτερου Κεν Τζένιγκς και 21.600 δολαρίων του τρίτου Μπραντ Ράτερ.
Ο "Γουότσον" καταλάβαινε τη φυσική γλώσσα και μέσω μαθηματικών αλγόριθμων αντιλαμβανόταν τους νοηματικούς συσχετισμούς.

Η μεγάλη αναμέτρηση του Deep Blue με τον Κασπάροβ στο σκάκι

deepblue

Τον Μάιο του 1997, έναν χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση, όπου είχε επικρατήσει ο Κασπάροβ, οι δυο αντίπαλοι ήρθαν ξανά αντιμέτωποι, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο Deep Blue παρουσιάστηκε αναβαθμισμένος, ειδικά στη μελέτη των ανοιγμάτων. Ο Deep Blue νίκησε με τελικό σκορ 3.5-2.5, αν και η πρώτη μεγάλη επικράτηση των μηχανών έναντι των ανθρώπων συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και όργιο φημών για το αν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση σε πραγματικό χρόνο, στο παιχνίδι του Deep Blue.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ