TECH

Νέο υπερηχητικό αεροπλάνο στα σκαριά

Νέο υπερηχητικό αεροπλάνο στα σκαριά
Υπερηχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος lockheedmartin

Κοντά στην ολοκλήρωση του SR-72, ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που θα πετά με ταχύτητα εξαπλάσια του ήχου, βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Το σκάφος SR-72 θα πετά με ταχύτητα max 6, τρεις φορές πιο γρήγορα από το αλησμόνητο «Κονκόρντ», που έφθανε την ταχύτητα των max 2.

Το νέο υπερ-υπερηχητικό αεροπλάνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα διαθέτει νέας τεχνολογίας κινητήρες, οι οποίοι καίνε καύσιμα μέσα σε ένα ρεύμα αέρα, που συμπιέζεται από την ίδια την κίνηση του αεροσκάφους.

Η εν λόγω τεχνολογία αποτελεί όνειρο δεκαετιών και τώρα φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα. Αρχικά, δοκιμάσθηκε στο πειραματικό αεροσκάφος Χ-51Α της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που το 2013 πέτυχε ταχύτητα max 5,1.

Το SR-72 θα χρησιμοποιηθεί τόσο ως αναγνωριστικό, όσο και ως μαχητικό. Η Lockheed εκτιμά ότι θα πετάξει πειραματικά το 2023 και θα ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις στη δεκαετία του 2030. Το αρχικό κόστος του θα πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τους «Financial Times» και τη «Daily Mail».

Παράλληλα, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει ένα πανίσχυρο όπλο λέιζερ με την ονομασία «Αθηνά», το οποίο θα καίει το μέταλλο. Το όπλο αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση εντός του 2017.

Το οπλικό σύστημα λέιζερ Athena δοκιμάσθηκε με επιτυχία πέρυσι στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια εναντίον δύο μικρών σκαφών, ενώ ανάλογες δοκιμές έχουν γίνει και από αεροπλάνα. Το σύστημα μπορεί να «κλειδώσει» και να καταστρέψει κινούμενους στόχους σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το πρώτο σύστημα Athena θα τοποθετηθεί σε όχημα του αμερικανικού στρατού το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ