TECH

NASA: Δίδυμοι κομήτες πλησιάζουν τη Γη

NASA: Δίδυμοι κομήτες πλησιάζουν τη Γη
NASA

Δύο μικροί, δίδυμοι κομήτες, θα περάσουν κοντά από τη Γη, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της NASA.

Η διαστημική υπηρεσία θεωρεί ότι τα δύο σώματα δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα, καθώς η απόστασή της πορείας τους είναι ελεγχόμενη. Ο 252P/LINEAR, έχει μήκος 230 μέτρων, ενώ ο P/2016 BA14, έχει περίπου το μισός μέγεθος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble», θα παρατηρεί στενά την πορεία των δύο σωμάτων. Υπολογίζεται ήδη ότι ο πρώτος κομήτης θα απέχει από την ατμόσφαιρα μας 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ ο δεύτερος 3,5 εκατομμύρια.

Ο P/2016 BA14 ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο PanSTARRS, του Πανεπιστημίου της Χαβάης στις 22 Ιανουαρίου, ενώ ο 252P/LINEAR είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο «Λίνκολν» του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, το 2000. Θεωρείται πιθανό ότι ο πρώτος αποτελεί αποσπασμένο κομμάτι του δεύτερου, καθώς οι κομήτες είναι συχνά εύθραυστοι και σπάνε σε κομμάτια. Επιπλέον, οι δύο κομήτες ακολουθούν ασυνήθιστα παρόμοια τροχιά, πράγμα που συνηγορεί ότι κάποτε αποτελούσαν ένα ενιαίο σώμα. Για αυτό και οι επιστήμονες τα θεωρούν ‘’δίδυμα’’ σώματα.

«Και οι δύο κομήτες είναι πολύ μικροί για να δει κάποιος με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να εντοπιστούν με το τηλεσκόπιο «Hubble», ανακοίνωσε η NASA.

Θα πρόκειται για ένα από τα πλησιέστερα περάσματα στην ιστορία, αλλά και κάτι που δεν θα επαναληφθεί για τουλάχιστον 150 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ