TECH

Οι ερωτήσεις που πρέπει κανείς να απαντήσει, αν θέλει να εργαστεί σε τεχνολογικούς κολοσσους

Οι ερωτήσεις που πρέπει κανείς να απαντήσει, αν θέλει να εργαστεί σε τεχνολογικούς κολοσσους
Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg) και ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Alibaba Group Τζακ Μα (Jack Ma) συμμετέχουν στο China Development Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, στις 19 Μαρτίου 2016 REUTERS/Natalie Thomas

Θέλεις να εργαστείς για τη Google, την Apple ή το Facebook; Θα πρέπει, τότε, να απαντήσεις σε αυτές τις παράξενες ερωτήσεις.

Οι τεχνολογικές εταιρείες είναι γνωστό ότι θέτουν περίεργες, μπερδεμένες και άμεσες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις που κάνουν για την πρόσληψη προσωπικού.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, το Facebook και η Apple είναι γνωστές για τις ερωτήσεις αυτές. Τώρα όμως μικρότερες εταιρείες start-up στον τομέα της τεχνολογίας ελπίζουν να γίνουν ο επόμενος κολοσσός, έχοντας ήδη αρχίσει να ακολουθούν το παράδειγμά των πρώτων, όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph

Κάθε χρόνο, η ερευνητική εταιρεία Glass Door δημοσιεύει μία λίστα με τις πιο παράξενες ερωτήσεις που γίνονται σε συνεντεύξεις. Η λίστα περιέχει επίσης ερωτήσεις από την Airbnb, το Facebook και το Dropbox.

Εδώ είναι μερικές από τις παράξενες αλλά υπέροχες ερωτήσεις που έχουν απευθύνει στο παρελθόν οι παραπάνω εταιρείες στους υποψήφιους υπαλλήλους τους.

  1. Την μέρα που θεωρείται ότι είναι από τις καλύτερες μέρες σας στην δουλειά και γυρίζετε στο σπίτι σας, πιστεύοντας ότι έχετε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, τι είχατε κάνει εκείνη την μέρα;

    Ο παγκόσμιος επικεφαλής του Facebook δήλωσε ότι αυτή είναι η ερώτηση που αρέσει πολύ στην εταιρεία, όταν δοκιμάζει τους υποψηφίους. Μιλώντας στο Business Insider, η Miranda Kalinowski είπε ότι οι σωστές απαντήσεις αντανακλούν την αποστολή του Facebook «να δώσει στους ανθρώπους τη δύναμη να μοιραστούν και να κάνουν τον κόσμο πιο ανοικτό και ενωμένο».

  2. Συρρικνώνεσαι στο μέγεθος ενός νομίσματος και σε ρίχνουν σε ένα blender. Η μάζα σου μειώνεται τόσο ώστε η πυκνότητά σου να παραμείνει ίδια. Οι λεπίδες θα ξεκινήσουν να γυρίζουν σε 60 δευτερόλεπτα. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

    H ερώτηση αυτή έχει γίνει από την Google και η απάντηση είναι «πηδάς». Κι αυτό επειδή η πυκνότητά σου παραμένει ίδια, οι μύες σου θα έχουν την ίδια ισχύ με αυτή που είχαν και στο φυσιολογικό ανθρώπινο μέγεθος σου. Αυτό, ακολούθως, σημαίνει ότι θα εξακολουθείς να μπορείς να πηδήξεις τόσο ψηλά όσο χρειάζεται για να αποφύγεις τις λεπίδες, ακόμη και αν έχεις το μέγεθος ενός νομίσματος.

  3. Ένας άνδρας έσπρωξε το αυτοκίνητό του σε ένα ξενοδοχείο και έχασε όλη του την περιουσία. Τι του συνέβη;

    Η ερώτηση αυτή επίσης έγινε από την Google και η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο άνδρας έπαιζε Monopoly.

  4. Αν μιλούσα σε έναν πολύ καλό σου φίλο, τι θα μου έλεγε ότι πρέπει να κάνεις η να βελτιώσεις;

    Αυτή είναι μία ερώτηση που κάνει η Apple προς αναζήτηση προσωπικής απάντησης και καλό θα ήταν να μην απαντήσετε, επί παραδείγματι: «Νομίζουν ότι είμαι τεμπέλης και λέω πολλά ψέματα».

  5. Αν μπορούσες να επιλέξεις δύο σούπερ δυνάμεις, να γίνεις αόρατος ή να πετάξεις, τι θα διάλεγες;

    Η Microsoft έκανε αυτή την ερώτηση σε συνέντευξη για μία υψηλόβαθμη θέση παραγωγής. Είναι απίθανο αυτή η ερώτηση να προορίζεται ως τέχνασμα, με δεδομένο ότι ένας συνεντευξιαζόμενος που πέρασε είχε απαντήσει ότι «αυτό είναι εύκολο, θα επιλέξω να γίνω αόρατος, έπειτα θα μπορέσω να πετάξω». Ενώ ένας σκεπτικός συνεντευξιαζόμενος είπε ότι «αν επιλέξεις να γίνεις αόρατος, φοβάσαι κάτι η είσαι ντροπαλός. Ωστόσο, αν επιλέξεις να πετάς δεν φοβάσαι να βρίσκεσαι στο προσκήνιο, προσόν που χρειάζεται κανείς για να γίνει καλός ηγέτης».

  6. Αν ξυπνούσες και είχες 2.000 αδιάβαστα e-mails και μπορούσες να απαντήσεις μόνο σε 300 από αυτά, σε ποια θα απάνταγες;

    Σε αυτή την ερώτηση που έκανε η εταιρεία Dropbox, έψαχνε να βρει απαντήσεις που θα έλεγαν ότι θα φίλτραραν τα e-mails τους με βάση ποια έχουν σταλεί από το αφεντικό τους.

  7. Τι θα έκανες αν ήσουν ο μοναδικός επιζών σε αεροπορικό δυστύχημα;

    Η Airbnb κάνει αυτή την ερώτηση σε άτομα που υποβάλλουν αίτηση για να γίνουν ερευνητές ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην εταιρεία. Η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν «θα ήμουν ευγνώμων γιατί ταξίδευα μόνος εκείνη την μέρα». Η λιγότερο δημοφιλής ήταν «θα ενεργοποιούσα το κινητό μου και θα καλούσα στην δουλειά για να πω ότι θα αργήσω».

  8. Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από την δεκαετία του ’90;

    Αυτή η ερώτηση έγινε από την Squarespace για αυτούς που έκαναν αίτηση για την θέση του δικαστή και θέλει να δει πόσο «millenial» είναι.

  9. Ο Jeff Bezos μπαίνει στο γραφείο και σε ρωτάει ότι έχεις ένα εκατομμύριο ευρώ για να ξεκινήσεις την καλύτερη επιχειρηματική σου ιδέα. Τι απαντάς;

    Η Amazon αρέσκεται στο να σκέφτεται μεγαλόπνοα, έτσι η ερώτηση κατά πάσα πιθανότητα θέλει να ελέγξει την ικανότητα των υποψηφίων να παράγουν δημιουργικές ιδέες. Μία αστεία απάντηση που δόθηκε ήταν να μπορέσετε να τον ξεγελάσετε ώστε να σας δώσει την δουλειά λέγοντας «δεν μπορώ να σας πω τώρα καθώς βρίσκομαι στην μέση μίας συνέντευξης, αν πάρω την δουλειά, θα σας πω».

  10. Βρίσκεστε σε μία βάρκα, η οποία πλέει μέσα σε μία μεγάλη δεξαμενή γεμάτη με νερό. Στο σκάφος υπάρχει μία άγκυρα, την οποία μπορείτε να ρίξετε στη θάλασσα (η αλυσίδα είναι αρκετά μακριά, ώστε η άγκυρα να φτάσει στον πυθμένα της δεξαμενής). Το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή θα ανέβει η θα πέσει;

    Η ερώτηση έγινε από την εταιρεία Tesla, σε μία συνέντευξη για τη θέση του μηχανολόγου μηχανικού και η απάντηση είναι ότι το επίπεδο του νερού θα πέσει. Η άγκυρα έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό, έτσι μετατοπίζετε η μάζα της, ενώ όταν είναι στο σκάφος, έχει μεγαλύτερη μετατόπιση ως όγκος από όταν βρίσκεται στο νερό. Έτσι, αν την ρίξεις στο νερό, η στάθμη του νερού θα πέσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ