TECH

Το CERN έρχεται στην Αθήνα

Το CERN έρχεται στην Αθήνα
CERN EPA/ ADAM WARZAWA

Στην Αθήνα θα χτυπά για μία εβδομάδα η καρδιά του CERN, γεγονός που προκαλεί ενθουσιασμό στους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής.

Το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας συμμετέχει δυναμικά στο Athens Science Festival 2016, μέσα από μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους της φυσικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας να γνωρίσουν το έργο και τις δράσεις του.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας Athens Science Festival, πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά, από 5 έως 10 Απριλίου 2016, με θέμα: "Εξελισσόμαστε με την επιστήμη" ("Evolving with science").

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το CERN συμμετέχει στο Athens Science Festival 2016 με μια σειρά εκδηλώσεων:

The Gift of Mass /Το Δώρο της Μάζας: Μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στους Παλαιούς Φούρνους για τον μηχανισμό Higgs, το φυσικό φαινόμενο με βάση το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν. Στην εγκατάσταση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους.

Συζήτηση στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: CERN: «Επιταχυντής» ζωής; Πως η επιστήμη εκτός από τη δημιουργία νέας γνώσης, δίνει λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας; Συμμετέχουν οι: καθ. Εμμ. Τσεσμελής/CERN, καθ. Ευαγ. Γαζής/ΕΜΠ, Δρ. Γεώρ. Φανουράκης/ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δρ. Σοφία Χουρίδου/ΕΚΠΑ, Δρ Άγγ. Αλεξόπουλος/ Πείραμα CMS, CERN. Συντονίζει η δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου. Διοργάνωση: CERN.

CMS@CERN: H συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας: Στο εργαστήριο αυτό θα παρουσιαστεί η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας στην κατασκευή της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα πειράματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία. Στο CERN οι φυσικοί και οι μηχανικοί μελετούν τη δομή του σύμπαντος μέσα από τη σύγκρουση μεταξύ βασικών σωματιδίων που έχουν την ταχύτητας του φωτός. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι επιταχυντές σωματιδίων που επιτρέπουν στις δέσμες των σωματιδίων να συγκρούονται (είτε μεταξύ τους, είτε με σταθερούς στόχους). Ανιχνευτές παρατηρούν και καταγράφουν τα αποτελέσματα αυτά. Ο Large Hadron Collider είναι ο τελευταίος και πιο σύγχρονος επιταχυντής σωματιδίων, και οι συγκρούσεις που προκαλεί καταγράφονται από τέσσερις ανιχνευτές, ένας εκ των οποίων είναι ο Compact Muon Solenoid. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα, θα παρουσιαστεί η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας στην κατασκευή του ανιχνευτή Compact Muon Solenoid, ενώ στο δεύτερο μέρος, που θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά, θα παρουσιαστεί η συμπεριφορά ειδικών μαγνητικών συσκευών, ελληνικής κατασκευής, βραβευμένων με παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Τραγουδάει το μποζόνιο Higgs; To 2012, σχεδόν μισό αιώνα μετά την θεωρητική του διατύπωση, το μποζόνιο Higgs ανακαλύφθηκε από τα πειράματα CMS και ATLAS, με δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, ο πειραματικός φυσικός Piotr Traczyk θα επιχειρήσει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τί είναι το μποζόνιο Higgs; Πώς ανακαλύφθηκε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να “τραγουδήσει”; Ομιλητής: Dr. Piotr Traczyk, Φυσικός Υψηλών Ενεργειών στο πείραμα CMS του CERN / INFN Torino

10-22 sec (μια πρωτότυπη χορευτική performance στο πλαίσιο του Gift of Mass). Στο έργο του Σπύρου Κουβαρά 10-22 sec, πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας του αποτέλεσε το πεδίο Higgs και η αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας στη Φυσική. Στην performance, το σώμα ορίζεται λοιπόν σαν «πυρήνας» και τα μέλη του σαν «σωματίδια» που με την κίνησή τους σπάνε την συμμετρία εξερχόμενα του πυρήνα...

Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τις Τέχνες. Ένα δημιουργικό εργαστήριο για καθηγητές. Πώς μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη; Πώς μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις βασιζόμενες στις τέχνες, η διδασκαλία της επιστήμης μπορεί να γίνει πιο συναρπαστική. Απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών! Συμμετέχουν Αγγελος Αλεξόπουλος/Πείραμα CMS, CERN, Ζαχαρούλα Σμυρναίου/επικ. καθ. ΕΚΠΑ, Μεν. Σωτήριου/ /Science View, Π. Στεργιόπουλος / Ελληνογερμανική Αγωγή.

Keynote speaker John Ellis – "Τί είμαστε; Από πού προερχόμαστε; Πού πάμε;". Με αυτή την ομιλία του εμβληματικού φυσικού John Ellis του CERN θα κλείσει το Φεστιβάλ στις 10 Απριλίου 2016. Διοργάνωση: CERN. Οι φυσικοί υψηλών ενεργειών προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις, που τέθηκαν από τον ζωγράφο Paul Gaugin στο διάσημο πίνακά του. Εκτός από την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs υπάρχουν και άλλα μυστήρια, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και η προέλευση της ίδιας της ύλης, τα οποία συνεχίζουν να μελετώνται από τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. O Jonathan Richard Ellis είναι θεωρητικός φυσικός, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής της Έδρας Clerk Maxwell του King’s College London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις φαινομενολογικές πτυχές της σωματιδιακής φυσικής, αν και έχει συνεισφέρει σημαντικά εξίσου στην αστροφυσική, την κοσμολογία και την κβαντική βαρύτητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ