TECH

Αποκατέστησαν τη γονιμότητα σε πειραματόζωα με εκτυπωμένη ωοθήκη

Αποκατέστησαν τη γονιμότητα σε πειραματόζωα με εκτυπωμένη ωοθήκη
3d εκτυπωτής (φωτογραφία αρχείου) EPA/SANDER KONING

Επανάσταση στην αποκατάσταση της γονιμότητας φέρνει το επίτευγμα ομάδας επιστημόνων στις ΗΠΑ, που δημιούργησαν μια προσθετική ωοθήκη με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν την 3D εκτυπωμένη ωοθήκη σε στείρα ποντίκια, από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι δικές τους ωοθήκες. Το εμφύτευμα επέτρεψε στα πειραματόζωα να γίνουν ξανά γόνιμα και να γεννήσουν.

Στόχος των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, είναι να αναπτύξουν μια πλήρως λειτουργική προσθετική ωοθήκη για γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι γυναίκες που επιβίωσαν από παιδικό καρκίνο, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, όταν μεγαλώσουν.

Ο εκτυπωτής, όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παράγει μια «σκαλωσιά» από ζελατίνη (βιολογικό υλικό που προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο), η οποία στη συνέχεια υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν ορμόνες και ωοκύτταρα (ανώριμα ωάρια). Ο σκελετός αυτός υποστήριξε επίσης την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων.

Η βιοπροσθετική ωοθήκη που εμφυτεύθηκε στα ποντίκια, αποκατέστησε τον ορμονικό κύκλο τους, την ωορρηξία και την ικανότητα γέννησης απογόνων. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν και πότε κάτι ανάλογο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ