TECH

Στις ράγες το αόρατο τρένο

Στις ράγες το αόρατο τρένο

Ένα σχεδόν αόρατο τρένο που σχεδιάστηκε από έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Ιαπωνίας, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο Τόκιο το 2018.

Σχεδιασμένο από τον πολύ-βραβευμένο Καζούιο Σειμά (Kazyo Sejima), το προαστιακό τρένο χρησιμοποιεί ημι-ανακλαστικά και ημι-διαφανή υλικά για να προσαρμοστεί στο τοπίο, είτε ταξιδεύει μέσα στην πόλη είτε την εξοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek.

Το τραίνο «ταξιδεύει σε μία σειρά από διαφορετικά τοπία, από τα βουνά της Ιαπωνίας μέχρι το κέντρο του Τόκιο, έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο αν το τραίνο θα μπορούσε να συνυπάρχει αρμονικά με την ποικιλία των τοπίων και της φύσης», δήλωσε ο Σειμά στο CNN.

Ο Σειμά ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA μαζί με τον Ρίουε Νισιζάουα (Ryue Nishizawa) το 1995. Στον Σειμά ανατέθηκε ο σχεδιασμός του τραίνου, προς τιμήν της 100ης επετείου του ομίλου Σειμπού (Seibu). Η εταιρεία έχει στην κατοχή της την Σιδηροδρομική Σειμπού (Seibu Railways), η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με δίκτυο τραίνων στο Τόκιο και γύρω από αυτό.
Μερικά από τα αξιοσημείωτα σχέδια του Σειμά και του συνεργάτη του Νισιζάουα είναι το Νέο Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, η γκαλερί Σέρπεντιν στο Λονδίνο, το Κέντρο Εκμάθησης της Ρόλεξ στη Λωζάννη της Ελβετίας και το κτίριο του οίκου μόδας Κρίστιαν Ντιόρ στο Τόκιο.
Ο Σειμά και ο Νισιζάουα τιμήθηκαν με το ανώτατο αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker το 2010.

'Invisible' train set to roll in 2018
By Katia Hetter, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ