TECH

Ένα Google Doodle για τον Κλοντ Σάνον

Ένα Google Doodle για τον Κλοντ Σάνον

Με ένα doodle τιμά σήμερα η Google τα 100 χρόνια από την γέννηση του Κλοντ Σάνον, του δημιουργού της «θεωρίας της πληροφορίας».

Σύμφωνα με την Wikipedia, o Κλοντ Σάνον ήταν Αμερικανός μαθηματικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός, γνωστός ως «ο πατέρας της θεωρίας πληροφορίας» και της σύγχρονης κρυπτολογίας.

Κρυπτολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη και σχεδίαση κρυπτογραφικών τεχνικών, συστημάτων και πρωτοκόλλων (κρυπτογραφία), καθώς και με τη μελέτη διαδικασιών για την παραβίαση αυτών (κρυπτανάλυση).

Ο Σάνον θεμελίωσε στη δεκαετία του '40 τη θεωρία πληροφοριών με στόχο τη μελέτη των τηλεπικοινωνιών, αναδεικνύοντας την πληροφορία σε μετρήσιμο και αυστηρά ορισμένο μέγεθος. Έθεσε έτσι τα θεμέλια για τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και βοήθησε να αναπτυχθεί η σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας.

claude shannons 100th birthday 5731852344098816.3 hp

O Σάνον είχε επίσης εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού πρώτος έδειξε ότι με βάση την άλγεβρα Boole είναι δυνατή η δημιουργία ψηφιακών ηλεκτρικών κυκλωμάτων για την επίλυση μαθηματικών εξισώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ